Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
ÇALIŞKAN, Adem, Edebiyat Bilimi ve Modern Türk Edebiyatında Edebiyat Teorisi, C. I, 1.bs., Kurgan Edebiyat Yayınları: 262/1; Edebiyat, Dil, Araştırma ve İnceleme Dizisi: 117, Berikan Matbaacılık - Yayıncılık, Ankara, 2022, XXVI+965 s.
ÇALIŞKAN, Adem, Edebiyat Bilimi ve Modern Türk Edebiyatında Edebiyat Teorisi, C. II, 1.bs., Kurgan Edebiyat Yayınları: 262/2; Edebiyat, Dil, Araştırma ve İnceleme Dizisi: 17, Berikan Matbaacılık - Yayıncılık, Ankara, 2022, XVIII+974 s.
ÇALIŞKAN, Adem, “Birinci Bölüm: Edebiyat, Edebiyat Sanatı, Edebiyat Bilimi ve Alt Dalları”, Edebiyat Bilimi ve Modern Türk Edebiyatında Edebiyat Felsefesi, 1.bs., Kurgan Edebiyat Yayınları: 202; Edebiyat, Dil, Araştırma ve İnceleme Dizisi: 85, Berikan Matbaacılık - Yayıncılık, Ankara, Temmuz 2018, ss. 17-92, özellikle, ss. 55-61.
Dersin İçeriği
Edebiyat Sanatı ve Bilimi; Edebiyat Bilimi ve Alt Dallarından Edebiyat Teorisi; Edebiyat Teorisinin Günümüzdeki Problemleri ve Tartışma Konuları: Teori Kurma; Teorilerin Başlangıç ve Bitişleri; Kıstas Problemi; Terminoloji Meselesi (Şiir, Şiiriyet, Şiirde Tema; Şair, Şairlik; Yazar, Yazarlık; Edebiyat Teorisinde Metin, Anlam ve Okur; Edebiyat teorilerinin Geleceği, Uygulama Problemi; Eklektik Yaklaşım; Teorilerin Doğuş Yerleri; Batılı Edebiyat Teorilerini Takip Gerekli Mi?; Dünya Edebiyatı Teorisi / Küresel Edebiyat Teorisi; Avrupa Merkezli Edebiyat Teorilerini Takip Gerekli Mi?; Batılı Olmayan Edebiyat Teorileri ve Alternatif Yapıları … vb.
Dersin Amacı
Edebiyat Bilimi ve alt dalları hakkında en güncel bilgileri vermek; Edebiyat Sanatı ve Bilimi’nin içinde yaşanılan süreçteki konumu ve kuramsal yeni tartışma konuları hakkında en güncel meseleleri tartışmak; Edebiyat Sanatı ve Bilimi’nin günümüzde Küresel çevrelerin çeşitli küresel tezlerine paralel olarak ileri sürdüğü Dünya Edebiyatına / Küresel Edebiyata doğru evrilmekte olduğu ve Dünya Edebiyatı Teorisi ve/veya Küresel Edebiyat Teorisi adlı bir edebiyat teorisinin gündemi oluşturmaya başlaması ile bu durumun karşısında belirginleşen Batılı olmayan edebiyat teorileri hakkında bilgi vermek; Bu bağlamda edebiyat teorisi konusunda modern öncesi, modern, postmodern ve postmodernsonrası tartışmalardan ve gelişmelerden haberdar kılmak.