Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Lokman Çilingir *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Schopenhauer, Arthur. Über die Freiheit des Willens, Werke in zehn Baenden, Band VI, Zürcher Ausgabe. Zürich: Diogenes Taschenbuch, 1977.<br />Schopenhauer, Arthur. Über die Grundlage der Moral, Werke in zehn Baenden, Band VI, Zürcher Ausgabe, Zürich: Diogenes Taschenbuch, 1977.<br />Schopenhauer, Arthur. İstencin özgürlüğü üzerine, çev M. Söyler, Ankara: Öteki, 2000. <br />Schopenhauer, Arthur. İsteme ve Tasavvur Olarak Dünya, çev. A. Onur Aktaş, Ankara: Doğu Batı Yayınları, 2020.<br />Schopenhauer. Arthur. Merhamet, Çev. Zekai Öztürk, 3. Baskı, Dergah Yayınları, İstanbul, 2014. <br />Safranski, Rüdiger. Schopenhauer: Felsefenin Yaban Yılları, çev. Ali Nalbant, İstanbul: Kabalcı Yayınları, 2015.<br />

Dersin İçeriği

Arthur Schopenhauer'ın "İnsani İradenin Özgürlüğü Üzerine" ve "Ahlakın Temeli Üzerine" adlı çalışmaları özgürlük, irade, merhamet ahlakı, çilecilik ve Kant eleştirisi konuları üzerinden haftalara bölünerek işlenecektir. Dersin birincil konusu Schopenhauer'ın sözü edilen ödül yazıları olsa da, öğrencilerin Schopenhauer etiğinin kendi felsefi sistemi içerisindeki yerini anlayabilmeleri için ilk iki hafta "Yeter Sebep İlkesinin Dört Kökü" ve "İrade ve Tasavvur Olarak Dünya" adlı eserlerinin bilhassa etik ile ilgili bölümleri gözden geçirilecektir. Ders, 14 haftaya bölümlenmiş bir şekilde metin okuma ve yorumlama tekniğiyle işlenecektir.

Dersin Amacı

Dersin amacı 19. yüzyılın önemli düşünürlerinden bir olan Arthur Schopenhauer'ın etik kuramı hakkında öğrencileri bilgilendirmektir. Bu maksatla Schopenhauer'ın etik üzerine kaleme aldığı iki ödül yazısı "İnsani İradenin Özgürlüğü Üzerine (1839)" ve "Ahlakın Temeli Üzerine (1840)" adlı çalışmaları (bu iki çalışması Schopenhauer tarafından "Ahlakın Temeli Üzerine (1841/1861)" adıyla birleştirilerek yayımlanmıştır) 14 haftaya bölünerek çözümlemeye tabi tutulacaktır. Öğrencilerin filozofların kendi eserleri üzerinden çağdaş etik kuramlar hakkında eleştirel bir yaklaşıma sahip olmaları temel amacımızdır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Schopenhauer’ın Yaşamı ve Yapıtları
2 Schopenhauer’ın Düşünce Sisteminin Ana Hatları -Yeter Sebep İlkesinin Dört Çeşit Kökü -İrade ve Tasavvur Olarak Dünya (özellikle 4. Bölümü)
3 İNSANİ İRADENİN ÖZGÜRLÜĞÜ ÜZERİNE: 1. ve 2. Baskıya Önsöz
4 Kavram Belirlenimi
5 Öz Bilinç Karşısında İrade
6 İrade ve Öteki Şeylerin Bilinci
7 Önceller
8 Sonuç ve Yüksek Bakış, İlave
9 Ara Sınav
10 Ahlakın Temeli Üzerine: Giriş
11 Paragraf 3-5
12 Paragraf 6-8
13 Paragraf 9-11
14 Paragraf 15-17
15 Paragraf 18-20
16 Final