Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Timur Gülhan Prof. Dr. Oktay Genç *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Bu dersin işlenmesinde kullanılacak yardımcı ders kitapları ve kaynak kitaplar; Özel Mikrobiyoloji, 4. Baskı, Arda, M., Minbay, A., Leloğlu, N., Aydın, N., Kahraman, M., Akay, Ö., Ilgaz, A., İzgür, M, Diker, KS. (1997), Veteriner Mikrobiyoloji (Bakteriyel Hastalıklar), 1. Baskı, Aydın, N., İzgür, M, Diker, KS., Yardımcı, H., Esendal, Ö., Paracıkoğlu, J., Akan, M. (2006), Sistematik bakteriyoloji, NR Krieg and JG Holt, (1996), https://www.pssurvival.com/PS/Veterinarian/Manual_Of_Veterinary_Microbiology_1894.pdf5. https://tr.pinterest.com/pin/343962490275332415/Microbiology An Introduction (Tortora, G.J., Funke, B. R., Case, C.L., 8 th ed. Pearson Education Inc San Francisco , USA , 2004), Benson’s Microbiological Applications (Brown, A.E., 9 th ed. ,McGraw-Hill Comp. Inc., New York, 2005),Mims' Pathogenesis of Infectious Disease (Mims CA, 3 rd ed., 1986), Clinical Veterinary Microbiology (Markey et al., 2nd ed., Mosby-ELSEVIER, 2013) öğrencilere sunulmuştur. Ayrıca derste anlatılan ve çeşitli kaynaklardan derlenmiş power point sunumlar da öğreciye verilmektedir. Ders konuları ile ilgili görselleri, animasyon ve videoları içeren web adresleri de öğreciyle paylaşılmakta, bunlar ders sırasında da sunulmaktadır.

Dersin İçeriği

Veteriner hekimlikte önemli bakteriyel hastalıkların etkenlerine göre sınıflandırması Her bir hastalığın etiyoloji, patogenez, epizootiyoloji, klinik, teşhis, tedavi, koruma ve kontrol başlıkları altında açıklanmaları Veteriner hekimlikte önemli bazı mantar enfeksiyonlarının etiyoloji, patogenez, epizootiyoloji, klinik, teşhis, tedavi, koruma ve kontrol başlıkları altında açıklanmaları

Dersin Amacı

Programa katılan öğrencileri hayvanlarda çeşitli enfeksiyonlara neden olan ve aynı zamanda bazıları insan sağlığı için de risk oluşturan mikroorganizmaları, neden oldukları hastalık, etiyoloji, patogenez, epidemiyoloji bazında tanıtarak bu hastalıklarda izlenmesi gereken tedavi, koruma ve kontrol stratejileri hakkında bilgilendirmek.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Staphylococcus Enfeksiyonları
2 Streptococcus Enfeksiyonları
3 Corynebacterium ve Rhodococcus Enfeksiyonları
4 Listeria Enfeksiyonları
5 Mycobacterium Enfeksiyonları
6 Mycoplasma Enfeksiyonları
7 Pseudomonas ve Burkholderia Enfeksiyonları
8 Brucella Enfeksiyonları
9 Arasınav Leptospira Enfeksiyonları
10 Pasteurella, Mannheimia, Actinobacillus Enfeksiyonları
11 Haemophilus ve Histophilus Enfeksiyonları
12 Chlamydia ve Chlamydophila Enfeksiyonları
13 Spiroket Enfeksiyonları
14 Rickettsia Enfeksiyonları