Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
M. I. Fınley, Antik Çağ Ekonomisi, İstanbul, 2007. İ. Delemen, Antik Dönemde Beslenme, İstanbul, 2001. A. Dalby, S. Grainger, Antik Çağ Yemekleri ve Yemek Kültürü, İstanbul, 2001. H. I. Deighton, Eski Atina Yaşantısında Bir Gün, İstanbul, 2000 (çev. H. Kökten Ersoy) İ. Fazlıoğlu, Eski Çağda Dokuma, İstanbul, 1997. Önerilen Kaynaklar: I. Jenkins, Yazılı Kaynaklar ve Arkeolojik Buluntular Işığında Antik Devirde Çocuk Eğitimi, İstanbul, 1988 (Çev. H. Malay). A. Özdizbay, Eski Yunan’da Tarım, İstanbul, 2004. Hilary J. Deighton, Eski Roma Yaşantısında Bir Gün, 1995 (Çeviren: Hande Kökten Ersoy, İstanbul, 1999). H. Demircioğlu, Roma Tarihi. I. Cilt, Ankara, 1987.
Hesiodos Eseri ve Kaynakları, Ankara, 1977 (Çev. S. Eyüboğlu, A. Erhat). A.M.Mansel, Ege ve Yunan Tarihi, Ankara, 1963. O. Akşit, Roma İmparatorluk Tarihi, İstanbul, 1985. M. Wheeler, Roma Sanatı ve Mimarlığı, London, 1997 (Çeviren: Z. K. Erden, İstanbul, 2004).
Dersin İçeriği
Antik Yunan’da beslenme, eğitim, kadının statüsü, dokuma, giyim, aydınlatma, meslekler, çocuk eğitimi, evler ve spor gibi konular detaylı olarak değerlendirilecektir. Antik Roma’da yemek kültürü, mobilyalar, giysiler, takılar, kadın, evlilik, kölelik, gladyatörleriler gibi konular kapsamlı olarak ele alınacaktır.
Dersin Amacı
Antik Yunan ve Roma Dönemi’nde sosyal yaşamı araştırmayı amaçlar. Arkeoloji ile bağlantılı antropoloji ve sosyoloji gibi disiplinlerle ortak çalışma yapma becerisine sahip olmayı, Hellen ve Roma Dönemlerindeki ekonomiyi incelemeyi ve Antik Çağ’da din, kültler, yemek kültürü, evlilik gibi konularda bilgi sahibi olmayı amaçlar.