Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
E. Heinrich,Die Tempel und Heiligtümer im Alten Mesopotamien, Typologie, Morphologie und Geschicthe, 1982. G.J. Wightman, Sacred Spaces, Religious Architecture in the Ancient World, 2007. A. Moortgat,Die Kunst des Alten Mesopotamien, Sumer und Akkad, 1982. M. Salvini Urartu Kültürü ve Sanatı, 1996. A.Çilingiroğlu, Urartu Tarihi Krallığı ve Sanatı, 1997. M. Roaf, Mezopotamya ve Eski Yakındoğu, 1996. A. Kuhrt, Eski Çağ'da Yakındoğu (M.Ö. 3000-330) CiltI-II, 1995. V. Sevin, Yeni Assur Sanatı I, Mimarlık, 1999. K. Schmidth Taş Çağı Avcılarının Gizemli Kutsal Alanı GÖBEKLİ TEPE - En Eski Tapınağı Yapanlar, 2007. M. Roaf, Mezopotamya ve Eski Yakındoğu, 1996.
Dersin İçeriği
Neolitik dönemden başlayarak Demir Çağın sonuna kadar Yakındoğu'da tapınak mimarisi, tapınak mimarisine etki eden din olgusu, inanç sistemleri kronolojik ve bölgesel olarak ele alınacaktır.
Dersin Amacı
Yakındoğu'da Neolitik dönemden başlayarak Roma dönemine kadar uzanan dini amaçlı yapılar olan tapınak mimarisini tanımak, tapınak mimarisinin tarihsel gelişimini toplumların inanç sistemleri ve sosyo-ekonomik nedenlerinin mimari üzerindeki etkisini öğrenmek.