Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Mustafa Uğurlu *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1- Alpan O. 1992 Sığır Yetiştiriciliği ve Besiciliği. Ankara 2- Arpacık R. 1995 Entansif Sığır Besiciliği. Ankara

Dersin İçeriği

Bu derste, besi çitliklerinde et kalitesini, verimliliği ve karlılığı artıran uygulamalar ele alınacaktır.

Dersin Amacı

Entansif şartlarda sığır eti üretiminin daha iyi yapılabilmesi için besi yöntemlerinin ve besiciliğin temel kavramların öğrenilmesi amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sığır besiciliğinin tanımı ve ekonomiye yararları
2 Sığır besiciliğinde genel ilkeler
3 Türkiye’de ve Dünya’da sığır eti üretimi
4 Besi yöntemleri
5 Besi performansı ve besi performansını etkileyen faktörler
6 Besi sığırlarında kesim özellikleri
7 Besi sığırlarında karkas özellikleri+VİZE SINAVI
8 Sığır karkaslarında değerli et miktarını etkileyen faktörler
9 Sığır karkaslarında et kalite özellikleri
10 Kasaplık sığır ve karkasların sınıflandırması
11 Besi sığırı barınaklarıAvrupa Birliği karkas sınıflandırma sistemi
13 Dünya'daki karkas derecelendirme sistemleri
14 Besi sığırlarında sağlık kontrolü ve koruyucu yöntemler
15 Besi sığırlarında kullanılan yem katkı maddeleri