Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• W.J.T. Mitchell, THE LANGUAGE OF IMAGES, The University of Chicago Press, Chicago-London 1980. • Jonathan E. Schroeder, VISUAL CONSUMPTION, Routledge, London-New York 2002. • Tony Schirato-Jen Webb, READING THE VISUAL, Allen and Unwin, Australia 2004.
Dersin İçeriği
Çağdaş sanatsal Okuryazarlıklar dersi, geleneksel yöntemlere sahip sanat eleştirisini farklı bir metodoloji ile buluşturmak; sanat eleştirisi ile sanat felsefesini mevcut sanatsal anlayışlar ile nasıl tümleşik kılınabileceğinin incelenmesi; çağdaş sanatın yeni dil anlayışları ve yönseme ilintilerin analiz edebilmek; çağdaş sanatın yeni dinamiklerini bağlam içinde değerlendirebilmek; sanat, sanatçı, sanat anlayışı ve izleyicinin yeni etkileşim biçimlerini gözlemleyebilmek; Sanatsal yeni ekolojinin farklılıklarını ve sanatsal motivasyon tercihlerini irdelemek; sanatta bakış açısının çözümleme ve değerlendirme süreçlerindeki önemine ilişkin tespitler yapabilmek; ve vargılarını yargılara dönüştürebilecek birikim ve deneyim elde edebilmek, bu dersin içerikleri olarak sıralanabilir.
Dersin Amacı
Sanat eleştirisi ve sanat felsefesinin okuryazarlıklara dönüştürüldüğü çağdaş sanat süreçleri, sanat anlayışlarını, içinde geliştiği dinamikleri ve ekolojik yeni bağlamlarını etkileşimli ve interdisipliner yöntem ve yönelimlerle incelenmesi, çözümlenmesi ve değerlendirilmesi, bu dersin amacı olarak gösterilebilir.