Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Münir Tunçer *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Tuncer M. (2008). Protein Saflaştırma 1: Kromatogarfik Teknikler. Mersin Üniversitesi Yayınları. Yayın No:14. ISBN: 978-9756-900215

Dersin İçeriği

Protein saflaştırmada temel prensipleri, Kromatografinin temel prensipleri, Düşük basınç sıvı kromatografisi (LPLC), Yüksek performans sıvı kromatografisi (HPLC), Jel filtrasyon kromatografisi (GFC), İyon değiş-tokuş kromatografisi (IEC), Odaklama kromatografisi (kromatofokusing), Affinite kromatografisi (AC), Hidrofobik interaksiyon kromatografisi (HIC), Ters-faz kromatografi (RPC), İnce tabaka ve kâğıt kromatografisi, Protein miktar, derişim ve aktivitesini belirleme

Dersin Amacı

Biyolojik ve endüstriyel çalışmaların önemli bir konusunu oluşturan proteinler ve enzimlerin izolasyon, saflaştırma ve karakterizasyonunda kullanılan kromatografik tekniklerin temel prensiplerini kavramak ve uygulayabilmek.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Protein saflaştırmada temel prensipleri
2 Kromatografinin temel prensipleri
3 Düşük basınç sıvı kromatografisi (LPLC)
4 Yüksek performans sıvı kromatografisi (HPLC)
5 Jel filtrasyon kromatografisi (GFC)
6 İyon değiş-tokuş kromatografisi (IEC)
7 Odaklama kromatografisi (kromatofokusing)
8 Ara Sınav / Ödev Sunumu
9 Affinite kromatografisi (AC)
10 Hidrofobik interaksiyon kromatografisi (HIC)
11 Ters-faz kromatografi (RPC)
12 İnce tabaka ve kâğıt kromatografisi,
13 Protein miktar ve derişim belirleme
14 Protein aktivitesini belirleme
15 Güncel makale değerlendirme