Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Gülay Akman Dr. Öğr. Üyesi Gülay Akman *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Creasman, W., Klinik Jinekolojik Onkoloji, Çev.Ed: Ali Ayhan, Güneş Kitabevi, 2003. Johns Hopkins Jinekoloji ve Obstetrics El Kitabı (Çeviri), Vicdan,K., Işık, A, Z., Danışman, N., Atlas Kitapçılık, Ankara, 2010. Nüner, H. Jinekolojik Onkoloji, Çağdaş Kitabevi, Ankara, 2002. Tuncer. M., Türkiye'de Kanser Kontrolü, Sağlık Bakanlığı Yayınları:707, Ankara, 2007. Akçalı, Z. (2010). Kanser Tedavisinde Genel Prensipler, http://www.slideshare.net/taxol/kanser-tedavisi , Erişim Tarihi:02.10. 2011 Atasü, T., Aydınlı, K., Jinekolojik Onkoloji, 2. Baskı, Logos, İstanbul: (35-636). Ayhan, A., Başaran, B. (2007). Ed.: Atar, E., Ata, B., Gomel’in Jinekolojisi, Neoplazi, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul: 53-63 Cadabak, H. (2008). Hücre siklusu ve Kanser, ADÜ Tıp Fak. Dergisi, 9(3) : 51 - 61 Kale, F. (2009). Moleküler Karsinogenez, E:\Karsinogenesis Kaynaklar.mht , Erişim Tarihi: 01.10.2019 Kumar, V., Abbas, A.K., Fausto, N., Mitchell, R.N. (2008). Robbins Basic Pathology, 8 th Edition, Saunders Elsevier, Philadelphia: 173-223 Lowitz, B., Dennis, A., C. (2004). Çev. Ed.: Manavoğlu, O., Klinik Onkoloji El Kitabı, Medikal Onkoloji ve Kanser Biyolojisinin Temelleri, Palme Yayıncılık, Ankara: 3-28 McPhee, S.J., Lingappa, V.R., Ganong, W.F. (2006). Çev. Ed.: Çoban, E., Süleymanlar, G., Hastalıkların Patafizyolojisi, Klinik Tıpla Bir Tanışma, 4. Baskı, Palme Yayıncılık, Ankara: 91-97 Onkojenik Viruslar. (E:\Karsinogenesis Kaynaklar\Belgeci_com » Onkogenik Virüsler.mht), Erişim tarihi:01.10.2019 Shorge, J.O., Schaffer, J.I., Halverson, L.M., Hoffman, B.L., Bradshaw, K.D., Cunningham, F.G. (2010). Çev: Ceylan Y. ve ark., Williams Jinekoloji, Kanser Büyümesinin Biyolojisi, Nobel Tıp Kitapevleri, 586-588. Symonds EM, Symonds IM. (2003). Essential Obstetrics and Gynaecology. 4th Editoon. Churchill Livingstone, USA.

Dersin İçeriği

Bu ders; jinekolojik kanserlerin gelişim mekanizmaları, epidemiyolojisi ve etiyolojisi, jinekolojik kanserler ve hemşirelik bakımı, Jinekolojik onkoloji hastalarında semptom yönetimi, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamaları, psikososyal bakım gereksinimleri, cinsel sağlık sorunları ve hemşirelik bakımı, klinik rehberler ve standarlar konularını içerir.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı; öğrencilere onkoloji hemşireliği hakkında bilgi sağlamak erken tanılama ve tedavide jinekoonkoloji hastası kadın ve ailesine uygun hemşirelik bakımını güncel yaklaşımlar ile yönetebilmektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Jinekolojik Onkoloji Hemşireliği dersine giriş
2 Jinekolojik kanserlerin epidemiyolojisi ve etiyolojisi
3 Jinekolojik kanserlerin gelişim mekanizmaları (karsinogenezis)
4 Vulva, vajen kanseri ve hemşirelik bakımı
5 Serviks kanseri ve hemşirelik bakımı
6 Uterus kanseri ve hemşirelik bakımı
7 Tuba, Over kanseri ve hemşirelik bakımı
8 Ara sınav
9 Meme kanseri ve hemşirelik bakımı
10 Jinekolojik onkoloji hastalarında semptom yönetimi ve bakım stratejileri-I
11 Jinekolojik onkoloji hastalarında semptom yönetimi ve bakım stratejileri-II Symptom management and care strategies in gynecological oncology patients
12 Jinekolojik onkolojide tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamaları ve hemşirenin rolü
13 Jinekolojik onkoloji hastasının ve ailesinin psikososyal bakım gereksinimleri
14 Jinekolojik onkoloji hastalarında cinsel sağlık sorunları ve hemşirelik bakımı
15 Jinekolojik onkolojide kanıta dayalı hemşirelik bakımı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı