Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Ruveyde Aydın Dr. Öğr. Üyesi Ruveyde Aydın *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

• Taşkın, L. (2020). Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, 16. Baskı, Akademisyen Tıp Kitabevi, Ankara. • Kıray Vural, B., Zencir, G. (2010). Cinsel sağlık eğitim modeli:IMB Modeli.Gaziantep Tıp Derg.,16(3), 01-05. • Açıkgöz, F. (2011). Cinsel sağlığa yönelik hemşirelik yaklaşım modelleri. Androloji Bülteni, 47, 305-307. • Demirci, N. (2016). Kadının yaşam dönemlerinde cinsellik ve cinsel sağlık. In: Kadın sağlığı ve hastalıkları hemşireliği el kitabı. (2. baskı). İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları.s:539-57. • Fışkın, G., Beji, N.K. (2014). Cinsel fonksiyonun değerlendirilmesi ve hemşirenin rolü. Androloji Bülteni, 56, 73-76. • Greenberg, J.S., Bruess, C.E., Oswalt, S.B. (2017). Human sexuality. (6th ed). Canada: Jones And Barlett Publishers. • Word Association for Sexuel Health. (2014). Declataion Of Sexuel Rıghts. URL: http://www.worldsexology.org/wpcontent/uploads/2013/08/declaration_of_sexual_rights_sep03_2014.pdf (Erişim tarihi: 20.06.2019) • Büyükkayacı-Duman, N. (2022). Cinsel Sağlık. Nobel Tıp Kitapevleri. . • WHO, 2020. Celebrating sexual health for benefits throughout life https://www.who.int/news/item/31-08-2022-celebrating-sexual-health-for-benefits-throughout-life. • WHO, 2020. World Sexual Health Day. https://www.who.int/news-room/events/detail/2022/09/04/default-calendar/world-sexual-health-day. • https://nationalcoalitionforsexualhealth.org/tools/for-healthcare-providers/asset/Provider-Guide_May-2022.pdf

Dersin İçeriği

Cinsellik ve cinsel sağlık: Tanımlar, kavramlar, cinsel hak ve özgürlükleri; Kadında veerkekte cinsel işlevin fizyolojisi ve cinsel yanıt döngüsü; Cinsel işlev bozukluklarınınsınıflandırılması ve epidemiyolojisi; Cinsel sağlığın değerlendirilmesi ve değerlendirmedekullanılan ölçekler; Cinsel sağlığın değerlendirilmesinde model kullanımı ; Hemşireliksürecinde cinsel sorunlara yaklaşım; Cinsel kimlik gelişimi; Gebelikte cinsel sağlık; Doğumsonu dönemde cinsel sağlık; Klimakterik döneminde cinsel sağlık; İnfertil çiftlerde cinselsağlık ve cinsel işlev bozuklukları; Jinekolojik kanserli kadınlarda cinsel işlev bozuklukları;Engelli bireylerde cinsel işlev bozuklukları.

Dersin Amacı

Bu ders ile hemşirelik öğrencisinin; cinsel işlev fizyolojisini bilmesini, özel durumlarda vecinsel işlev bozukluklarında cinsel sağlığı değerledirme modellerine uygun olarak hemşirelikbakımını vermesini amaçlamaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Cinsellik ve cinsel sağlık: Tanımlar, kavramlar, cinsel hak ve özgürlükleri
2 Kadında ve erkekte cinsel işlevin fizyolojisi ve cinsel yanıt döngüsü
3 Cinsel işlev bozukluklarının sınıflandırılması ve epidemiyolojisi
4 Cinsel sağlığın değerlendirilmesi ve değerlendirmede kullanılan ölçekler
5 Cinsel sağlığın değerlendirilmesinde model kullanımı
6 Hemşirelik sürecinde cinsel sorunlara yaklaşım
7 Cinsel kimlik gelişimi
8 Ara sınav/
9 Gebelikte cinsel sağlık
10 Doğum sonu dönemde cinsel sağlık
11 Klimakterik döneminde cinsel sağlık
12 İnfertil çiftlerde cinsel sağlık ve cinsel işlev bozuklukları
13 Jinekolojik kanserli kadınlarda cinsel işlev bozuklukları
14 Engelli bireylerde cinsel işlev bozuklukları
15 Yarıyıl Sonu Sınavı