Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Çepel.N. 1997. Toprak Kirliliği Erozyon ve çevreye verdiği zararlar. ISBN. 975-7169-03-X. İstanbul
Haktanır.K. ve S. Arcak. 1998. Çevre Kirliliği. Ankara Üniversitesi. Ziraat Fakültesi. Ziraat fak. Yay.no.1503. Ders kitabı: 457. Ankara
Epstein, E., 1997. The Science of Composting, Technomic Publishing Co. Inc., ISBN: 1-56676-478-5, United States of America.
Kamrin, M. A., (2000). Pesticide Profiles, Toxicity, Environmental Impact and Fate
Pierzynski, G. M. et al., (2000). Soils and Environmental Quality
Sparks, D. L., (2003). Environmental Soil Chemistry
Dersin İçeriği
Çevreyi en çok etkileyen faaliyetlerin başında tarımsal aktiviteler gelmektedir. Özellikle bölgemizin sahip olduğu yüksek tarım potansiyeli nedeni ile tarımdan kaynaklanan çevre kirliliği önemli bir sorun haline gelmiştir. Bu ders kapsamında tarımsal faaliyetlerin toprakta ve özellikle yeraltı suyunda meydana getireceği olumsuzluklar incelenecek ve çözüm önerileri değerlendirilecektir. Ayrıca yanlış arazi kullanımı, atıksuların tarımda kullanılabilirliği konularına da bu ders kapsamında incelenecektir. Özelde kenevir bitkisinin yetiştirtilmesi sırasında kullanılan pestisit, gübre vb. maddeler irdelenecek ve bunlardan kaynaklanabilecek olumsuzluklar tartışılacaktır.
Dersin Amacı
Ders, tarıma dayalı olarak artan gübre - pestisit kullanımı ve aşırı sulamanın sonuçları, yeraltısuyu kirlenmesi ve toprak kaybı, yanlış arazi uygulamaları gibi konularda bilgi vermeyi amaçlamaktadır.