Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Şanlı Katı Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Şanlı Katı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Carmona, M., & De Magalhaes, C. (2006). Public space management: present and potential. Journal of Environmental Planning and Management, 49(1), 75-99. Banerjee, T. (2001) 'The Future of Public Space: Beyond Invented Streets and Reinvented Places', Journal of the American Planning Association, 67(1), pp. 9-24. Low, S. and Smith, N. (2006) The Politics of Public Space. New York: Routledge. Nemeth, J. (2009) 'Defining a Public: The Management of Privately Owned Public Space', Urban Studies, 46(11), pp. 2463-2490. Oc, T. and Tiesdell, S. (1999) 'The Fortress, the panoptic, the regulatory and the animated: planning and urban design approaches to safer city centres.', Landscape Research, 24(3), pp. 265 - 286. Ritzer, G. (2010) Enchanting a disenchanted world: Continuity and change in the cathedrals of consumption. Pine Forge Press. Saskia, S. (1998) Globalization and its Discontents: Essays on the New Mobility of People and Money. New York: The New Press.

Dersin İçeriği

Ders kapsamında kamusal mekanın felsefesi, kamusallığın önemi ve düzeyleri, kamusal mekan ve kent ilişkisinin kentsel yaşam ve kent sakinlerine yönelik etkisi ulusal ve uluslararası örneklerle incelenecektir.

Dersin Amacı

Kamusallık ve kent dersi, kamusal mekana yönelik güncel tartışmaları irdelemeyi, ulusal ve uluslararası örneklerle kamusal mekan ve kent ilişkisine yönelik çıkarımlar yapmayı, kamusal mekan ve kamusallık arasındaki ilişki ve bu ilişkinin düzeylerini anlamayı hedefler.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin tanıtımı
2 Kamusal mekan kavramının irdelenmesi
3 Kamusallığın irdelenmesine yönelik literatür araştırması ve kritik etme
4 Kamusallık tartışmaları - I
5 Kamusallık tartışmaları - II
6 Kamusallık tartışmalarına yönelik literatür araştırması ve kritiği
7 Kamusal mekan, ve kamusallığın irdelenmesi çerçvesinde seçilen bir kentten sorunsal tespitlerinin ortaya konarak, araştırma konusu seçilmesi Kamusal mekan, ve kamusallığın irdelenmesi çerçvesinde seçilen bir kentten sorunsal tespitlerinin ortaya konarak, araştırma konusu seçilmesi
8 Kamusal mekan, ve kamusallığın irdelenmesi çerçvesinde seçilen bir kentten sorunsal tespitlerinin ortaya konarak, araştırma konusu seçilmesi
9 Değişen-dönüşen kamusal mekan ve kamusallık eleştirileri
10 Kamusal mekan, kamusallık kavramlarının küresel ve yerek ölçeklerde meşruiyeti
11 Araştırma konularının tanıtımı
12 Araştırma konularının tanıtımı
13 SunumlarSunumlar
14 Sunumlar
15 Sunumlar