Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Kamil Alakuş *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

İstatistiksel Uzayların temel özellikleri. İstatistiksel uzaylarda ölçüm. Olasılık dağılımları ailesi denklik ve bölünebilme. Koşullu olasılık ve yeterli istatistik. İstatistik ve rastgele değişkenler. Koşullu olasılık. Yeterli istatistikler. Üstel ailesi ve tamlık. Üstel ailesi. Tamlık. Yeterlilik ve Tamlık. Yardımcı istatistikleri. İstatistiksel uzaya dayanan Tahmin Yöntemleri. Moment Tahmin ve Medyan Tahmini. En çok Olabilirlik tahmin edicileri. Tahmin edicilerin kalitesi. Tahmin edicilerin karşılaştırılması. Kitle dağılım fonksiyonu için parametric olmayan en çok olabilirlik tahmini. Çalışma Sorunları. İstatistisel tests yöntemlerine giriş: Problem Arka planı. Olabilirlik Oran Testleri. Olabilirlik Oran Yöntemleri. LRT’nin Limit Dağılımı. Uyum iyiliği testleri. Limit Dağılımı . İki yönlü çapraz veri tablolarda bağımsızlık testi. Üç yönlü çapraz veri tablolarda bağımsızlık testi. Dağılım fonksiyonu için uyum iyiliği testi. İşaret ve Sıra sayıları Testi. İşaret Testleri. Wilcoxon İşaretli sıra sayıları Testleri. Wilcoxon Sıra sayıları Testleri. U-L Testleri. Deneysel olabilirlik oranı testleri. Çalışma Sorunları. Hipotez testlerinde iki tip hata olasılığı. Neyman-Pearson temel önermesi. Yansız test. Güç fonksiyonlarının Karşılaştırılması. Test işlemleri. Güç fonksiyonları ve bunların karşılaştırılması. Sağlamlılığın karşılaştırılması. Testlerin Etkinliği. Asimptotik Nispi etkinlik. Aralık tahminine dayalı test. Aralık tahmini ve Kabul bölgesi. Düzgün en doğru güven aralığı. Düzgün en doğruluk ve aralık uzunluğu. Tek-Faktör modeli: Varyans Analizi. Tek-Faktör modeli: Çoklu karşılaştırmalar. Çoklu karşılaştırmalar. Tek faktör modeli: Trend testleri. Doğrusallık testleri. Olabilirlik oran testi. Doğrusal Sıra Testleri. Çok-Faktör modeli: Varyans Analizi. Etkileşim etkileri olmadan modeli. Etkileşim etkileri ile modeli. Çok-Faktör modeli: log-doğrusal modeller. İki boyutlu veri tablosu. Üç boyutlu tablosu. Yardımcı parametre modeli. Doğrusal model. Modelin kurulması. Parametrelerin Tahmini ve testi. Merkezileştirilme. Regresyon modelleri. Regresyon modelleri ve doğrusal model. Değişkenlerde hata modeli. lojistik regresyon modeli. tek değişkenli durum. çok değişkenli durum. Zaman serisi: Trend terimli modeller. Zaman serisi: Oto-azalan oranlı modeller. Rastgele yürüyüş ve Browniyan hareketi. Oto-azalan oranlı modeli. Granger nedensellik testleri. d-Düzen entegrasyonu. Gerçek veri analizi.

Dersin İçeriği

İstatistiksel hipotezlerin testine ilişkin matematiksel temelleri öğretmek ve uygulamaları gerçekleştirmek.

Dersin Amacı

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar 1. Edgington, E and Onghena, P. (2007). Randomization Tests. 4th Ed. London: Chapman and Hall. 2. Larson, H. J. (1982). Introduction to Probability Theory and Statistical Inference. 3rd Ed., New York: John Wiley ve Sons. 3. Lehmann, E. L. and D'Abrera, H.J.M. (2006). Nonparametrics Statistical Methods Based on Ranks. NY: Springer. 4. Lehmann, E. L. and Romano, J.P. (2005). Testing Statistical Hyptheses. 3rd Ed. NY: Springer. 5. Kartal, M. (2012). Hipotez testleri, Nobel yayınevi. 6. Mielke, P.W and Berry, K.J. (2007). Permütation Methods: A Distance Function Approach. 2rd. Ed. NY: Springer. 7. Serfling, R. J. (2002). Approximation Theorems of Mathematical Statistics. NY: Wiley. 8. Shi, N.Z. and Tao, J. (2008). Statistical Hypotesis Testing: Theory and Methods. London: World Scientifc Publishing Co. 9. Srivastava, M. K. and Srivastava, N. (2009). Statistical Inference: Testing Of Hypotheses. New Delhi: PHI Learning Pvt. Ltd. 10. Weakliem, D. L. (2016). Hypothesis Testing and Model Selection in the Social Sciences. NY: The Guilford Press. 11. Snedecor G. V. and Cochran W. G. (1980). Statistical Methods, Iowa. 12. Wellek, S. (2010). Testing Statistical Hypotheses of Equivalence and Noninferiority. 2nd Ed. London: Chapman and Hall.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 İstatistiksel Uzayların temel özellikleri. İstatistiksel uzaylarda ölçüm. Olasılık dağılımları ailesi denklik ve bölünebilme. Koşullu olasılık ve yeterli istatistik. İstatistik ve rastgele değişkenler. Koşullu olasılık.
2 Yeterli istatistikler. Üstel ailesi ve tamlık. Üstel ailesi. Tamlık. Yeterlilik ve Tamlık. Yardımcı istatistikleri.
3 İstatistiksel uzaya dayanan Tahmin Yöntemleri. Moment Tahmin ve Medyan Tahmini. En çok Olabilirlik tahmin edicileri. Tahmin edicilerin kalitesi. Tahmin edicilerin karşılaştırılması. Kitle dağılım fonksiyonu için parametric olmayan en çok olabilirlik tahmini. Çalışma Sorunları
4 İstatistisel tests yöntemlerine giriş: Problem Arka planı. Olabilirlik Oran Testleri. Olabilirlik Oran Yöntemleri.
5 LRT’nin Limit Dağılımı. Uyum iyiliği testleri. Limit Dağılımı . İki yönlü çapraz veri tablolarda bağımsızlık testi. Üç yönlü çapraz veri tablolarda bağımsızlık testi.
6 Dağılım fonksiyonu için uyum iyiliği testi. İşaret ve Sıra sayıları Testi. İşaret Testleri. Wilcoxon İşaretli sıra sayıları Testleri. Wilcoxon Sıra sayıları Testleri. U-L Testleri. Deneysel olabilirlik oranı testleri. Çalışma Sorunları.
7 Hipotez testlerinde iki tip hata olasılığı. Neyman-Pearson temel önermesi. Yansız test. Güç fonksiyonlarının Karşılaştırılması. Test işlemleri. Güç fonksiyonları ve bunların karşılaştırılması. Sağlamlılığın karşılaştırılması.
8 Testlerin Etkinliği. Asimptotik Nispi etkinlik. Aralık tahminine dayalı test. Aralık tahmini ve Kabul bölgesi. Düzgün en doğru güven aralığı. Düzgün en doğruluk ve aralık uzunluğu. Çalışma Sorunları.
9 Ara Sınav
10 Tek-Faktör modeli: Varyans Analizi. Tek-Faktör modeli: Çoklu karşılaştırmalar. Çoklu karşılaştırmalar.
11 Tek faktör modeli: Trend testleri. Doğrusallık testleri. Olabilirlik oran testi. Doğrusal Sıra Testleri. Çok-Faktör modeli: Varyans Analizi. Etkileşim etkileri olmadan modeli. Etkileşim etkileri ile modeli.
12 Çok-Faktör modeli: log-doğrusal modeller. İki boyutlu veri tablosu. Üç boyutlu tablosu. Yardımcı parametre modeli. Çalışma Sorunları.
13 Doğrusal model. Modelin kurulması. Parametrelerin Tahmini ve testi. Merkezileştirilme. Regresyon modelleri. Regresyon modelleri ve doğrusal model. Değişkenlerde hata modeli. lojistik regresyon modeli. tek değişkenli durum. çok değişkenli durum.
14 Zaman serisi: Trend terimli modeller. Zaman serisi: Oto-azalan oranlı modeller. Rastgele yürüyüş ve Browniyan hareketi. Oto-azalan oranlı modeli. Granger nedensellik testleri. d-Düzen entegrasyonu. Gerçek veri analizi. Çalışma Sorunları.
15 Genel probem çözümü
16 Genel probem çözümü Oluşturan:(Kamil Alakuş) Düzenleyen: Laboratuvar