Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Neriman Beyhan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

güncel ders notları

Dersin İçeriği

Bitki sitolojisi ile ilgili temel ve güncel bilgiler, hücre yapısı, organelleri ve görevleri, bahçe bitkilerinin büyüme, gelişme ve üreme dönemlerinde sitolojinin önemi ve verimliliğe etki eden faktörler, verimlilik problemleri, bahçe bitkileri sitolojik araştırmalarında prepasyon teknikleri, çiçek tozu incelemeleri, kromozom sayımları ve değişik amaçlara yönelik boyama teknikleri.

Dersin Amacı

Dersin amacı bitki sitolojisi ile ilgili temel bilgilerin ve yeni gelişmelerin, sitoloji ve sitogenetiğin bahçe bitkilerinin büyüme, gelişme ve üreme olaylarında ve bahçe bitkileri ıslahındaki önemi konularında bilgi vermektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 1. Hafta: Sitoloji ve sitogenetiğin bahçe bitkileri ıslahındaki önemi ve sitolojik kavramlar. 2. Hafta: Bitki hücre yapısı ve morfolojisi hakkında genel bilgiler. Prokaryotik ve ökaryotik organizmalardaki temel hücre yapısı. 3. Hafta: Hücre organelleri, organellerin yapı ve görevleri. 4. Hafta: Hücre duvarı, plazma ve membranlar. 5. Hafta: Mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, ribozomlar, golgi cisimciği ve vakuol. 6. Hafta: Peroksizomlar, hücre iskeleti ve hücre bağlantıları. 7. Hafta: Mitoz ve mayoz bölünmeler. Bahçe bitkilerinde gamet ve yumurta hücresi oluşumu. 8. Hafta: Hücre çekirdeği. DNA ve romozomların yapısı. 9. Hafta: Sitoteknoloji ve moleküler sitoloji. 10. Hafta: Ara sınav 11. Hafta: Bahçe bitkilerinde sitolojik preparasyon teknikleri, boyalar ve temel boyama teknikleri. Mikroskop çeşitlerinin incelenmesi. 12. Hafta: Hücre fiksasyonu ve farklı amaçlar için kullanılan boyama teknikleri. Kromozom boyama teknikleri. Kromozom sayımları ve karyotip analiz yöntemleri. 13. Hafta: Bahçe bitkilerinde özelleşmiş doku ve organların hücre yapıları. Amiloplast ve nişasta metabolizması. 14. Hafta: Somaklonal varyasyonlar, poliploidi ve aneuploidi.
2 1. Hafta: Sitoloji ve sitogenetiğin bahçe bitkileri ıslahındaki önemi ve sitolojik kavramlar. 2. Hafta: Bitki hücre yapısı ve morfolojisi hakkında genel bilgiler. Prokaryotik ve ökaryotik organizmalardaki temel hücre yapısı. 3. Hafta: Hücre organelleri, organellerin yapı ve görevleri. 4. Hafta: Hücre duvarı, plazma ve membranlar. 5. Hafta: Mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, ribozomlar, golgi cisimciği ve vakuol. 6. Hafta: Peroksizomlar, hücre iskeleti ve hücre bağlantıları. 7. Hafta: Mitoz ve mayoz bölünmeler. Bahçe bitkilerinde gamet ve yumurta hücresi oluşumu. 8. Hafta: Hücre çekirdeği. DNA ve romozomların yapısı. 9. Hafta: Sitoteknoloji ve moleküler sitoloji. 10. Hafta: Ara sınav 11. Hafta: Bahçe bitkilerinde sitolojik preparasyon teknikleri, boyalar ve temel boyama teknikleri. Mikroskop çeşitlerinin incelenmesi. 12. Hafta: Hücre fiksasyonu ve farklı amaçlar için kullanılan boyama teknikleri. Kromozom boyama teknikleri. Kromozom sayımları ve karyotip analiz yöntemleri. 13. Hafta: Bahçe bitkilerinde özelleşmiş doku ve organların hücre yapıları. Amiloplast ve nişasta metabolizması. 14. Hafta: Somaklonal varyasyonlar, poliploidi ve aneuploidi.
3 1. Hafta: Sitoloji ve sitogenetiğin bahçe bitkileri ıslahındaki önemi ve sitolojik kavramlar. 2. Hafta: Bitki hücre yapısı ve morfolojisi hakkında genel bilgiler. Prokaryotik ve ökaryotik organizmalardaki temel hücre yapısı. 3. Hafta: Hücre organelleri, organellerin yapı ve görevleri. 4. Hafta: Hücre duvarı, plazma ve membranlar. 5. Hafta: Mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, ribozomlar, golgi cisimciği ve vakuol. 6. Hafta: Peroksizomlar, hücre iskeleti ve hücre bağlantıları. 7. Hafta: Mitoz ve mayoz bölünmeler. Bahçe bitkilerinde gamet ve yumurta hücresi oluşumu. 8. Hafta: Hücre çekirdeği. DNA ve romozomların yapısı. 9. Hafta: Sitoteknoloji ve moleküler sitoloji. 10. Hafta: Ara sınav 11. Hafta: Bahçe bitkilerinde sitolojik preparasyon teknikleri, boyalar ve temel boyama teknikleri. Mikroskop çeşitlerinin incelenmesi. 12. Hafta: Hücre fiksasyonu ve farklı amaçlar için kullanılan boyama teknikleri. Kromozom boyama teknikleri. Kromozom sayımları ve karyotip analiz yöntemleri. 13. Hafta: Bahçe bitkilerinde özelleşmiş doku ve organların hücre yapıları. Amiloplast ve nişasta metabolizması. 14. Hafta: Somaklonal varyasyonlar, poliploidi ve aneuploidi.
4 1. Hafta: Sitoloji ve sitogenetiğin bahçe bitkileri ıslahındaki önemi ve sitolojik kavramlar. 2. Hafta: Bitki hücre yapısı ve morfolojisi hakkında genel bilgiler. Prokaryotik ve ökaryotik organizmalardaki temel hücre yapısı. 3. Hafta: Hücre organelleri, organellerin yapı ve görevleri. 4. Hafta: Hücre duvarı, plazma ve membranlar. 5. Hafta: Mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, ribozomlar, golgi cisimciği ve vakuol. 6. Hafta: Peroksizomlar, hücre iskeleti ve hücre bağlantıları. 7. Hafta: Mitoz ve mayoz bölünmeler. Bahçe bitkilerinde gamet ve yumurta hücresi oluşumu. 8. Hafta: Hücre çekirdeği. DNA ve romozomların yapısı. 9. Hafta: Sitoteknoloji ve moleküler sitoloji. 10. Hafta: Ara sınav 11. Hafta: Bahçe bitkilerinde sitolojik preparasyon teknikleri, boyalar ve temel boyama teknikleri. Mikroskop çeşitlerinin incelenmesi. 12. Hafta: Hücre fiksasyonu ve farklı amaçlar için kullanılan boyama teknikleri. Kromozom boyama teknikleri. Kromozom sayımları ve karyotip analiz yöntemleri. 13. Hafta: Bahçe bitkilerinde özelleşmiş doku ve organların hücre yapıları. Amiloplast ve nişasta metabolizması. 14. Hafta: Somaklonal varyasyonlar, poliploidi ve aneuploidi.
5 1. Hafta: Sitoloji ve sitogenetiğin bahçe bitkileri ıslahındaki önemi ve sitolojik kavramlar. 2. Hafta: Bitki hücre yapısı ve morfolojisi hakkında genel bilgiler. Prokaryotik ve ökaryotik organizmalardaki temel hücre yapısı. 3. Hafta: Hücre organelleri, organellerin yapı ve görevleri. 4. Hafta: Hücre duvarı, plazma ve membranlar. 5. Hafta: Mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, ribozomlar, golgi cisimciği ve vakuol. 6. Hafta: Peroksizomlar, hücre iskeleti ve hücre bağlantıları. 7. Hafta: Mitoz ve mayoz bölünmeler. Bahçe bitkilerinde gamet ve yumurta hücresi oluşumu. 8. Hafta: Hücre çekirdeği. DNA ve romozomların yapısı. 9. Hafta: Sitoteknoloji ve moleküler sitoloji. 10. Hafta: Ara sınav 11. Hafta: Bahçe bitkilerinde sitolojik preparasyon teknikleri, boyalar ve temel boyama teknikleri. Mikroskop çeşitlerinin incelenmesi. 12. Hafta: Hücre fiksasyonu ve farklı amaçlar için kullanılan boyama teknikleri. Kromozom boyama teknikleri. Kromozom sayımları ve karyotip analiz yöntemleri. 13. Hafta: Bahçe bitkilerinde özelleşmiş doku ve organların hücre yapıları. Amiloplast ve nişasta metabolizması. 14. Hafta: Somaklonal varyasyonlar, poliploidi ve aneuploidi.
6 1. Hafta: Sitoloji ve sitogenetiğin bahçe bitkileri ıslahındaki önemi ve sitolojik kavramlar. 2. Hafta: Bitki hücre yapısı ve morfolojisi hakkında genel bilgiler. Prokaryotik ve ökaryotik organizmalardaki temel hücre yapısı. 3. Hafta: Hücre organelleri, organellerin yapı ve görevleri. 4. Hafta: Hücre duvarı, plazma ve membranlar. 5. Hafta: Mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, ribozomlar, golgi cisimciği ve vakuol. 6. Hafta: Peroksizomlar, hücre iskeleti ve hücre bağlantıları. 7. Hafta: Mitoz ve mayoz bölünmeler. Bahçe bitkilerinde gamet ve yumurta hücresi oluşumu. 8. Hafta: Hücre çekirdeği. DNA ve romozomların yapısı. 9. Hafta: Sitoteknoloji ve moleküler sitoloji. 10. Hafta: Ara sınav 11. Hafta: Bahçe bitkilerinde sitolojik preparasyon teknikleri, boyalar ve temel boyama teknikleri. Mikroskop çeşitlerinin incelenmesi. 12. Hafta: Hücre fiksasyonu ve farklı amaçlar için kullanılan boyama teknikleri. Kromozom boyama teknikleri. Kromozom sayımları ve karyotip analiz yöntemleri. 13. Hafta: Bahçe bitkilerinde özelleşmiş doku ve organların hücre yapıları. Amiloplast ve nişasta metabolizması. 14. Hafta: Somaklonal varyasyonlar, poliploidi ve aneuploidi.
7 1. Hafta: Sitoloji ve sitogenetiğin bahçe bitkileri ıslahındaki önemi ve sitolojik kavramlar. 2. Hafta: Bitki hücre yapısı ve morfolojisi hakkında genel bilgiler. Prokaryotik ve ökaryotik organizmalardaki temel hücre yapısı. 3. Hafta: Hücre organelleri, organellerin yapı ve görevleri. 4. Hafta: Hücre duvarı, plazma ve membranlar. 5. Hafta: Mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, ribozomlar, golgi cisimciği ve vakuol. 6. Hafta: Peroksizomlar, hücre iskeleti ve hücre bağlantıları. 7. Hafta: Mitoz ve mayoz bölünmeler. Bahçe bitkilerinde gamet ve yumurta hücresi oluşumu. 8. Hafta: Hücre çekirdeği. DNA ve romozomların yapısı. 9. Hafta: Sitoteknoloji ve moleküler sitoloji. 10. Hafta: Ara sınav 11. Hafta: Bahçe bitkilerinde sitolojik preparasyon teknikleri, boyalar ve temel boyama teknikleri. Mikroskop çeşitlerinin incelenmesi. 12. Hafta: Hücre fiksasyonu ve farklı amaçlar için kullanılan boyama teknikleri. Kromozom boyama teknikleri. Kromozom sayımları ve karyotip analiz yöntemleri. 13. Hafta: Bahçe bitkilerinde özelleşmiş doku ve organların hücre yapıları. Amiloplast ve nişasta metabolizması. 14. Hafta: Somaklonal varyasyonlar, poliploidi ve aneuploidi.
8 1. Hafta: Sitoloji ve sitogenetiğin bahçe bitkileri ıslahındaki önemi ve sitolojik kavramlar. 2. Hafta: Bitki hücre yapısı ve morfolojisi hakkında genel bilgiler. Prokaryotik ve ökaryotik organizmalardaki temel hücre yapısı. 3. Hafta: Hücre organelleri, organellerin yapı ve görevleri. 4. Hafta: Hücre duvarı, plazma ve membranlar. 5. Hafta: Mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, ribozomlar, golgi cisimciği ve vakuol. 6. Hafta: Peroksizomlar, hücre iskeleti ve hücre bağlantıları. 7. Hafta: Mitoz ve mayoz bölünmeler. Bahçe bitkilerinde gamet ve yumurta hücresi oluşumu. 8. Hafta: Hücre çekirdeği. DNA ve romozomların yapısı. 9. Hafta: Sitoteknoloji ve moleküler sitoloji. 10. Hafta: Ara sınav 11. Hafta: Bahçe bitkilerinde sitolojik preparasyon teknikleri, boyalar ve temel boyama teknikleri. Mikroskop çeşitlerinin incelenmesi. 12. Hafta: Hücre fiksasyonu ve farklı amaçlar için kullanılan boyama teknikleri. Kromozom boyama teknikleri. Kromozom sayımları ve karyotip analiz yöntemleri. 13. Hafta: Bahçe bitkilerinde özelleşmiş doku ve organların hücre yapıları. Amiloplast ve nişasta metabolizması. 14. Hafta: Somaklonal varyasyonlar, poliploidi ve aneuploidi.
9 1. Hafta: Sitoloji ve sitogenetiğin bahçe bitkileri ıslahındaki önemi ve sitolojik kavramlar. 2. Hafta: Bitki hücre yapısı ve morfolojisi hakkında genel bilgiler. Prokaryotik ve ökaryotik organizmalardaki temel hücre yapısı. 3. Hafta: Hücre organelleri, organellerin yapı ve görevleri. 4. Hafta: Hücre duvarı, plazma ve membranlar. 5. Hafta: Mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, ribozomlar, golgi cisimciği ve vakuol. 6. Hafta: Peroksizomlar, hücre iskeleti ve hücre bağlantıları. 7. Hafta: Mitoz ve mayoz bölünmeler. Bahçe bitkilerinde gamet ve yumurta hücresi oluşumu. 8. Hafta: Hücre çekirdeği. DNA ve romozomların yapısı. 9. Hafta: Sitoteknoloji ve moleküler sitoloji. 10. Hafta: Ara sınav 11. Hafta: Bahçe bitkilerinde sitolojik preparasyon teknikleri, boyalar ve temel boyama teknikleri. Mikroskop çeşitlerinin incelenmesi. 12. Hafta: Hücre fiksasyonu ve farklı amaçlar için kullanılan boyama teknikleri. Kromozom boyama teknikleri. Kromozom sayımları ve karyotip analiz yöntemleri. 13. Hafta: Bahçe bitkilerinde özelleşmiş doku ve organların hücre yapıları. Amiloplast ve nişasta metabolizması. 14. Hafta: Somaklonal varyasyonlar, poliploidi ve aneuploidi.
10 1. Hafta: Sitoloji ve sitogenetiğin bahçe bitkileri ıslahındaki önemi ve sitolojik kavramlar. 2. Hafta: Bitki hücre yapısı ve morfolojisi hakkında genel bilgiler. Prokaryotik ve ökaryotik organizmalardaki temel hücre yapısı. 3. Hafta: Hücre organelleri, organellerin yapı ve görevleri. 4. Hafta: Hücre duvarı, plazma ve membranlar. 5. Hafta: Mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, ribozomlar, golgi cisimciği ve vakuol. 6. Hafta: Peroksizomlar, hücre iskeleti ve hücre bağlantıları. 7. Hafta: Mitoz ve mayoz bölünmeler. Bahçe bitkilerinde gamet ve yumurta hücresi oluşumu. 8. Hafta: Hücre çekirdeği. DNA ve romozomların yapısı. 9. Hafta: Sitoteknoloji ve moleküler sitoloji. 10. Hafta: Ara sınav 11. Hafta: Bahçe bitkilerinde sitolojik preparasyon teknikleri, boyalar ve temel boyama teknikleri. Mikroskop çeşitlerinin incelenmesi. 12. Hafta: Hücre fiksasyonu ve farklı amaçlar için kullanılan boyama teknikleri. Kromozom boyama teknikleri. Kromozom sayımları ve karyotip analiz yöntemleri. 13. Hafta: Bahçe bitkilerinde özelleşmiş doku ve organların hücre yapıları. Amiloplast ve nişasta metabolizması. 14. Hafta: Somaklonal varyasyonlar, poliploidi ve aneuploidi.
11 1. Hafta: Sitoloji ve sitogenetiğin bahçe bitkileri ıslahındaki önemi ve sitolojik kavramlar. 2. Hafta: Bitki hücre yapısı ve morfolojisi hakkında genel bilgiler. Prokaryotik ve ökaryotik organizmalardaki temel hücre yapısı. 3. Hafta: Hücre organelleri, organellerin yapı ve görevleri. 4. Hafta: Hücre duvarı, plazma ve membranlar. 5. Hafta: Mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, ribozomlar, golgi cisimciği ve vakuol. 6. Hafta: Peroksizomlar, hücre iskeleti ve hücre bağlantıları. 7. Hafta: Mitoz ve mayoz bölünmeler. Bahçe bitkilerinde gamet ve yumurta hücresi oluşumu. 8. Hafta: Hücre çekirdeği. DNA ve romozomların yapısı. 9. Hafta: Sitoteknoloji ve moleküler sitoloji. 10. Hafta: Ara sınav 11. Hafta: Bahçe bitkilerinde sitolojik preparasyon teknikleri, boyalar ve temel boyama teknikleri. Mikroskop çeşitlerinin incelenmesi. 12. Hafta: Hücre fiksasyonu ve farklı amaçlar için kullanılan boyama teknikleri. Kromozom boyama teknikleri. Kromozom sayımları ve karyotip analiz yöntemleri. 13. Hafta: Bahçe bitkilerinde özelleşmiş doku ve organların hücre yapıları. Amiloplast ve nişasta metabolizması. 14. Hafta: Somaklonal varyasyonlar, poliploidi ve aneuploidi.
12 1. Hafta: Sitoloji ve sitogenetiğin bahçe bitkileri ıslahındaki önemi ve sitolojik kavramlar. 2. Hafta: Bitki hücre yapısı ve morfolojisi hakkında genel bilgiler. Prokaryotik ve ökaryotik organizmalardaki temel hücre yapısı. 3. Hafta: Hücre organelleri, organellerin yapı ve görevleri. 4. Hafta: Hücre duvarı, plazma ve membranlar. 5. Hafta: Mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, ribozomlar, golgi cisimciği ve vakuol. 6. Hafta: Peroksizomlar, hücre iskeleti ve hücre bağlantıları. 7. Hafta: Mitoz ve mayoz bölünmeler. Bahçe bitkilerinde gamet ve yumurta hücresi oluşumu. 8. Hafta: Hücre çekirdeği. DNA ve romozomların yapısı. 9. Hafta: Sitoteknoloji ve moleküler sitoloji. 10. Hafta: Ara sınav 11. Hafta: Bahçe bitkilerinde sitolojik preparasyon teknikleri, boyalar ve temel boyama teknikleri. Mikroskop çeşitlerinin incelenmesi. 12. Hafta: Hücre fiksasyonu ve farklı amaçlar için kullanılan boyama teknikleri. Kromozom boyama teknikleri. Kromozom sayımları ve karyotip analiz yöntemleri. 13. Hafta: Bahçe bitkilerinde özelleşmiş doku ve organların hücre yapıları. Amiloplast ve nişasta metabolizması. 14. Hafta: Somaklonal varyasyonlar, poliploidi ve aneuploidi.
13 1. Hafta: Sitoloji ve sitogenetiğin bahçe bitkileri ıslahındaki önemi ve sitolojik kavramlar. 2. Hafta: Bitki hücre yapısı ve morfolojisi hakkında genel bilgiler. Prokaryotik ve ökaryotik organizmalardaki temel hücre yapısı. 3. Hafta: Hücre organelleri, organellerin yapı ve görevleri. 4. Hafta: Hücre duvarı, plazma ve membranlar. 5. Hafta: Mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, ribozomlar, golgi cisimciği ve vakuol. 6. Hafta: Peroksizomlar, hücre iskeleti ve hücre bağlantıları. 7. Hafta: Mitoz ve mayoz bölünmeler. Bahçe bitkilerinde gamet ve yumurta hücresi oluşumu. 8. Hafta: Hücre çekirdeği. DNA ve romozomların yapısı. 9. Hafta: Sitoteknoloji ve moleküler sitoloji. 10. Hafta: Ara sınav 11. Hafta: Bahçe bitkilerinde sitolojik preparasyon teknikleri, boyalar ve temel boyama teknikleri. Mikroskop çeşitlerinin incelenmesi. 12. Hafta: Hücre fiksasyonu ve farklı amaçlar için kullanılan boyama teknikleri. Kromozom boyama teknikleri. Kromozom sayımları ve karyotip analiz yöntemleri. 13. Hafta: Bahçe bitkilerinde özelleşmiş doku ve organların hücre yapıları. Amiloplast ve nişasta metabolizması. 14. Hafta: Somaklonal varyasyonlar, poliploidi ve aneuploidi.
14 1. Hafta: Sitoloji ve sitogenetiğin bahçe bitkileri ıslahındaki önemi ve sitolojik kavramlar. 2. Hafta: Bitki hücre yapısı ve morfolojisi hakkında genel bilgiler. Prokaryotik ve ökaryotik organizmalardaki temel hücre yapısı. 3. Hafta: Hücre organelleri, organellerin yapı ve görevleri. 4. Hafta: Hücre duvarı, plazma ve membranlar. 5. Hafta: Mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, ribozomlar, golgi cisimciği ve vakuol. 6. Hafta: Peroksizomlar, hücre iskeleti ve hücre bağlantıları. 7. Hafta: Mitoz ve mayoz bölünmeler. Bahçe bitkilerinde gamet ve yumurta hücresi oluşumu. 8. Hafta: Hücre çekirdeği. DNA ve romozomların yapısı. 9. Hafta: Sitoteknoloji ve moleküler sitoloji. 10. Hafta: Ara sınav 11. Hafta: Bahçe bitkilerinde sitolojik preparasyon teknikleri, boyalar ve temel boyama teknikleri. Mikroskop çeşitlerinin incelenmesi. 12. Hafta: Hücre fiksasyonu ve farklı amaçlar için kullanılan boyama teknikleri. Kromozom boyama teknikleri. Kromozom sayımları ve karyotip analiz yöntemleri. 13. Hafta: Bahçe bitkilerinde özelleşmiş doku ve organların hücre yapıları. Amiloplast ve nişasta metabolizması. 14. Hafta: Somaklonal varyasyonlar, poliploidi ve aneuploidi.
15 1. Hafta: Sitoloji ve sitogenetiğin bahçe bitkileri ıslahındaki önemi ve sitolojik kavramlar. 2. Hafta: Bitki hücre yapısı ve morfolojisi hakkında genel bilgiler. Prokaryotik ve ökaryotik organizmalardaki temel hücre yapısı. 3. Hafta: Hücre organelleri, organellerin yapı ve görevleri. 4. Hafta: Hücre duvarı, plazma ve membranlar. 5. Hafta: Mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, ribozomlar, golgi cisimciği ve vakuol. 6. Hafta: Peroksizomlar, hücre iskeleti ve hücre bağlantıları. 7. Hafta: Mitoz ve mayoz bölünmeler. Bahçe bitkilerinde gamet ve yumurta hücresi oluşumu. 8. Hafta: Hücre çekirdeği. DNA ve romozomların yapısı. 9. Hafta: Sitoteknoloji ve moleküler sitoloji. 10. Hafta: Ara sınav 11. Hafta: Bahçe bitkilerinde sitolojik preparasyon teknikleri, boyalar ve temel boyama teknikleri. Mikroskop çeşitlerinin incelenmesi. 12. Hafta: Hücre fiksasyonu ve farklı amaçlar için kullanılan boyama teknikleri. Kromozom boyama teknikleri. Kromozom sayımları ve karyotip analiz yöntemleri. 13. Hafta: Bahçe bitkilerinde özelleşmiş doku ve organların hücre yapıları. Amiloplast ve nişasta metabolizması. 14. Hafta: Somaklonal varyasyonlar, poliploidi ve aneuploidi.
16 1. Hafta: Sitoloji ve sitogenetiğin bahçe bitkileri ıslahındaki önemi ve sitolojik kavramlar. 2. Hafta: Bitki hücre yapısı ve morfolojisi hakkında genel bilgiler. Prokaryotik ve ökaryotik organizmalardaki temel hücre yapısı. 3. Hafta: Hücre organelleri, organellerin yapı ve görevleri. 4. Hafta: Hücre duvarı, plazma ve membranlar. 5. Hafta: Mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, ribozomlar, golgi cisimciği ve vakuol. 6. Hafta: Peroksizomlar, hücre iskeleti ve hücre bağlantıları. 7. Hafta: Mitoz ve mayoz bölünmeler. Bahçe bitkilerinde gamet ve yumurta hücresi oluşumu. 8. Hafta: Hücre çekirdeği. DNA ve romozomların yapısı. 9. Hafta: Sitoteknoloji ve moleküler sitoloji. 10. Hafta: Ara sınav 11. Hafta: Bahçe bitkilerinde sitolojik preparasyon teknikleri, boyalar ve temel boyama teknikleri. Mikroskop çeşitlerinin incelenmesi. 12. Hafta: Hücre fiksasyonu ve farklı amaçlar için kullanılan boyama teknikleri. Kromozom boyama teknikleri. Kromozom sayımları ve karyotip analiz yöntemleri. 13. Hafta: Bahçe bitkilerinde özelleşmiş doku ve organların hücre yapıları. Amiloplast ve nişasta metabolizması. 14. Hafta: Somaklonal varyasyonlar, poliploidi ve aneuploidi.