Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Hasan Akay Prof. Dr. İsmail Sezer Prof. Dr. İsmail Sezer *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Prof.Dr.Sıdıka Bulduk,Gıda Teknolojisi, 4. Baskı 2007 DetayYayıncılık, Elgün, A. Türker, S. Bilgiçli,N. Tahıl ve Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrolü. Konya, 2014, Prof.Dr. Selman Türker,Doç.Dr.Nermin Bilgiçli. SelçukÜniversiesi Ziraat Fakültesi Ders Notları, Konya, 2005., Hecer,C.,Ulusoy, B.Gıda Analizleri,Dora Yayıncılık, 2015

Dersin İçeriği

Tahıl bileşenleri, tahıl kalitesi, tahıl ürünleri. Tahıllardan numune almak, buğdayanalizlerini yapmak/değerlendirmek.Hamurda analizleri, ekmeklerde, makarna ve bisküvide duyusal ve kimyasal analizler

Dersin Amacı

Tahıl tanesini tanımak ve tahıl ürünleri teknolojisine hakim olmak. Tahıl ürünleri üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin tanıtımı, kapsamı ve önemi. Giriş. 1 Hafta Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması.pdf
2 tahıllarda kalite kavramı ve kalitenin oluşumuna etkili olan faktörler. Standart ve standardizasyon tanımları ve kalite ile ilişkileri 2 Hafta TAHILLARDA SINIF ve ALTSINIF FAKTÖRLERİ.pdf
3 TSE ve görevleri. ISO, Coresta vb uluslar arası standart hazırlayan kuruluşlar ve amaçları. Standartların hazırlanış yöntemleri 3 Hafta Tahıl ve ürünleri Bozulması.pdf
4 Örnek alma ve analize hazırlama. Kaliteyi belirlemede yararlanılan analiz yöntemleri 4 Hafta Tahıl Teknolojisi ve Kalite Kontrolü.pdf
5 Kimyasal analiz yöntemleri. Kimyasal bileşimi oluşturan yapıtaşlarının özellikleri ve kalite üzerine etkileri 5 Hafta Tarla Ürünlerinde Standardizasyon ve Depolama.pdf
6 Proteinler 6 Hafta TARLA ÜRÜNLERİNİN STANDARDİZASYONU VE DEPOLANMASI.pdf
7 Yağlar ve karbonhidratlar 7. Hafta Buğdayın tanesinin oluşumu.pdf
8 Arasınav
9 Depolama. Depolamada bozulmaya etki eden faktörler 8 Hafta E K M E K.pdf
10 Depolama süresi, sıcaklık ve nem ilişkileri 9 Hafta YABANCI MADDE MİKTARI.pdf
11 Ambar zararlıları ve depo tipleri 9 Hafta YABANCI MADDE MİKTARI.pdf
10 Hafta buğdayda kalite analizleri.pdf
12 Özel sektör ziyareti ve bilgi edinme 11 Hafta BUĞDAYIN TEKNİK DEĞER ÖLÇÜTLERİ BUĞDAYIN TEKNİK DEĞER ÖLÇÜTLERİ.pdf
13 TMO ziyareti ve bilgi edinme 12 hafta Çeltik kalite Analizleri.pdf
14 Dönem projesi sunumları 13 hafta Mısırda kalite analizleri.pdf
15 final sınavı