Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Orhan Kurt *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

DERS KİTABI: Kun, E., 1996, Tahıllar I-II. Ankara Üniversitesi Yayın No: 1451

Dersin İçeriği

Serin iklim tahıl cinslerinde kalite kavramı ve tanımı; buğday, arpa, çavdar ve yulafta kalite kriterlerinin irdelenmesi; çeşit (genotip) ile birlikte toprak hazırlığı, toprak işleme, ekim zamanı ve yöntemleri, gübreleme, sulama, ilaçlama vb. yetiştirme tekniklerinin buğdayda ekmeklik ve makarnalık kalitesi, arpada biralık ve yemlik kalitesi, yulafta tane besin içeriği kalitesi ve çavdarda un ve tane endüstriyel kalitesine olan etkileri; buğday, arpa, çavdar ve yulafta kalite kriterlerinin birbirleriyle olan ilişkileri; insan beslenmesi ve sağlığında önemli etkiye sahip olan tahıl bitkisel lifi (ß-glucanı) ile yetiştirme teknikleri arasındaki ilişkiler; yüksek oranda ß-glucan'a sahip olan arpa ve yulafın insan beslenmesinde doğrudan kullanımının öneminin belirtilmesi; yetiştirme teknikleriyle serin iklim tahıl tanelerinde sözkonusu besin içeriğinin artırılması; buğday ile çavdarın esas kullanım alanları dışında özellikle insan sağlığı ile bağlantılı olarak tane kalitesinin irdelenmesi.

Dersin Amacı

Serin İklim tahılların ekonomik önemini, adaptasyonunu, morfolojisini, fizyolojik olayları, hastalık ve zararlılarını ve tüketim alanlarının tanımalarını sağlamaktır

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin tanıtımı, kapsamı, gerekçesi, önemi
2 Tahılların tanımı, tarihçesi, önemi, sınıflandırılması
3 Tahıllarda danenin kesiti
4 Tahılların morfolojik özellikleri ve gelişme dönemleri
5 Danede fizyolojik gelişme
6 Buğdayın taksonomisi
7 Buğdayın agronomisi
8 Ara Sınav
9 Arpanın taksonomisiv
10 Arpanın agronomisi
11 Yulafın taksonomisi
12 Yulafın agronomisi
13 Çavdarın taksonomisi
14 Çavdarın agronomisi
15 Tritikalenin agronomisi
16 Final