Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
DERS KİTABI: Kun, E., 1996, Tahıllar I-II. Ankara Üniversitesi Yayın No: 1451
Dersin İçeriği
Serin iklim tahıl cinslerinde kalite kavramı ve tanımı; buğday, arpa, çavdar ve yulafta kalite kriterlerinin irdelenmesi; çeşit (genotip) ile birlikte toprak hazırlığı, toprak işleme, ekim zamanı ve yöntemleri, gübreleme, sulama, ilaçlama vb. yetiştirme tekniklerinin buğdayda ekmeklik ve makarnalık kalitesi, arpada biralık ve yemlik kalitesi, yulafta tane besin içeriği kalitesi ve çavdarda un ve tane endüstriyel kalitesine olan etkileri; buğday, arpa, çavdar ve yulafta kalite kriterlerinin birbirleriyle olan ilişkileri; insan beslenmesi ve sağlığında önemli etkiye sahip olan tahıl bitkisel lifi (ß-glucanı) ile yetiştirme teknikleri arasındaki ilişkiler; yüksek oranda ß-glucan'a sahip olan arpa ve yulafın insan beslenmesinde doğrudan kullanımının öneminin belirtilmesi; yetiştirme teknikleriyle serin iklim tahıl tanelerinde sözkonusu besin içeriğinin artırılması; buğday ile çavdarın esas kullanım alanları dışında özellikle insan sağlığı ile bağlantılı olarak tane kalitesinin irdelenmesi.
Dersin Amacı
Serin İklim tahılların ekonomik önemini, adaptasyonunu, morfolojisini, fizyolojik olayları, hastalık ve zararlılarını ve tüketim alanlarının tanımalarını sağlamaktır