Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ali Kemal Ayan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Endüstri bitkilerinin teknolojik özellikleri,<br /><br />İşleme yöntemleri (örneğin yağ çıkarma, şeker üretimi, lif eldesi, fermentasyon vb.),<br /><br />Yan ürünlerin değerlendirilmesi ve atık yönetimi,<br /><br />Tarımsal üretim ile sanayi arasındaki entegrasyonun önemi,<br /><br />Kalite, standardizasyon ve ekonomik analiz konularında bilgi ve beceri kazandırmak amaçlanır.

Dersin İçeriği

Bu dersin amacı, endüstri bitkilerinin (yağ, şeker, nişasta, lif, tütün, çay, kahve vb.) hasat sonrası işlenmesi, değerlendirilmesi ve ürün haline getirilmesi aşamalarını öğretmektir.

Dersin Amacı

Prof. Dr. A. Kemal AYAN

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş ve temel kavramlar
2 Endüstri bitkilerinde hasat ve hasat sonrası işlemler
3 Yağ bitkilerinin işlenmesi I
4 Yağ bitkilerinin işlenmesi II
5 Şeker bitkilerinin işlenmesi (Şeker pancarı, şeker kamışı)
6 Nişasta bitkilerinin işlenmesi (patates)
7 Lif bitkilerinin işlenmesi I
8 Lif bitkilerinin işlenmesi II
9 Tütün bitkisinin işlenmesi
10 Çay ve kahve bitkilerinin işlenmesi
11 Endüstri bitkilerinde yan ürünlerin değerlendirilmesi
12 Endüstri bitkilerinde kalite kontrol ve standardizasyon
13 Sürdürülebilir üretim ve çevresel etkiler
14 Endüstri bitkilerinde ekonomik değerlendirme ve proje örnekleri