Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Hatice Bozoğlu *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Gıda teknolojileri, Labaratuvar teknikleri

Dersin İçeriği

Yemeklik tane baklagil kalite kriterleri ve bunların labaratuvar testleri ile belirlenmesinden oluşur

Dersin Amacı

Bitkisel protein kaynaklarımızın en önemlilerinde olan tane baklagillerde tohumluk ve gıda kaynağı olarak tanenin kalite özellikleri ve bunları tespit etme yöntemlerinin belirlenmesinin öğretilmesi bu dersin amacıdır

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Yemeklik Baklagillerin kullanım şekilleri ve içerikleri
2 Yemeklik baklagillerde tohum ve gıda kalite kavramı
3 Bitkisel Protein Aminoasitler, esansiyel aminoasitler, Karbonhidrat, Yağ kimyası
4 Vitamin, antioksidantlar, Sekonder metabolitler ve işlevleri
5 Tohumluk kalitesi, fiziksel analizler ve hidratasyon testleri
6 tohumluk fiziksel özellikler, tane iriliği, elek analizleri
7 kabuk ve hidratasyon testleri
8 Protein analizi (Khjeldal yöntemi ile)
9 Yağ, Karbonhidrat analizi
10 Mineral element analizleri
11 Sekonder metabolit analizleri
12 Pişirme teknikleri ve buna etki eden faktörler
13 Kalite kriterleri arasındaki ilişkiler