Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Evren, M., 2024. Aroma ve Baharat Maddeleri. Ders Notu
Ertugay, Z., Certel, M., 1995. Biyoteknoloji 1. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Yayın No:
135.Erzurum.
Arda, M., 1990. Biyoteknoloji. Kükem Derneği Yayın No: 1. Ankara.
Çakmakçı, S. ve Çelik, İ., 1995. Gıda Katkı Maddeleri. Atatürk Ünv. Zir. Fak. Ders Notu,
No: 164, Erzurum.
Bayrak, A., 2006. Gıda Aromaları. Gıda Teknolojisi Derneği, Yay. No:32. Ankara.
Akgül, A., 1993. Baharat Bilimi ve Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği, Yay. No:15.
Ankara.
Dersin İçeriği
Gıdalardaki aroma maddelerinin oluşumu, gıda aromalarının sınıflandırılması, aroma ve lezzet, gıda ögeleri ve aroma bileşenleri arasındaki etkileşim, aroma kimyası, gıdalarda istenmeyen aromalar, aromaların gıdalarda kullanımı, uçucu yağlar, aromaların kalite kontrolü. Baharatların tanımı yapmak, sınıflandırmak. Baharatların kimyasal bileşimini ve yaygın olarak kullanılan baharatların etken maddelerini bilmek. Hasat sonrası işlemler, işleme teknolojileri, ambalajlama, depolama, kalite kontrol konularında bilgi sahibi olmak.
Dersin Amacı
Gıdalardaki aroma maddelerinin oluşumu hakkında bilgi vermek. Baharatların tanımı yapmak, baharatların tarihi hakkında bilgi edinmek, baharatların kimyasal bileşimini ve yaygın olarak kullanılan baharatların etken maddelerini bilmek, baharatların sahip olduğu biyoaktif maddelerin özellikleri.