Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Evren Doç. Dr. Nebahat Şule Üstün *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Evren, M., 2024. Aroma ve Baharat Maddeleri. Ders Notu Ertugay, Z., Certel, M., 1995. Biyoteknoloji 1. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Yayın No: 135.Erzurum. Arda, M., 1990. Biyoteknoloji. Kükem Derneği Yayın No: 1. Ankara. Çakmakçı, S. ve Çelik, İ., 1995. Gıda Katkı Maddeleri. Atatürk Ünv. Zir. Fak. Ders Notu, No: 164, Erzurum. Bayrak, A., 2006. Gıda Aromaları. Gıda Teknolojisi Derneği, Yay. No:32. Ankara. Akgül, A., 1993. Baharat Bilimi ve Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği, Yay. No:15. Ankara.

Dersin İçeriği

Gıdalardaki aroma maddelerinin oluşumu, gıda aromalarının sınıflandırılması, aroma ve lezzet, gıda ögeleri ve aroma bileşenleri arasındaki etkileşim, aroma kimyası, gıdalarda istenmeyen aromalar, aromaların gıdalarda kullanımı, uçucu yağlar, aromaların kalite kontrolü. Baharatların tanımı yapmak, sınıflandırmak. Baharatların kimyasal bileşimini ve yaygın olarak kullanılan baharatların etken maddelerini bilmek. Hasat sonrası işlemler, işleme teknolojileri, ambalajlama, depolama, kalite kontrol konularında bilgi sahibi olmak.

Dersin Amacı

Gıdalardaki aroma maddelerinin oluşumu hakkında bilgi vermek. Baharatların tanımı yapmak, baharatların tarihi hakkında bilgi edinmek, baharatların kimyasal bileşimini ve yaygın olarak kullanılan baharatların etken maddelerini bilmek, baharatların sahip olduğu biyoaktif maddelerin özellikleri.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş
2 Gıdalardaki aroma maddeleri
3 Gıdalardaki doğal aroma maddeleri
4 Gıdalara dışarıdan eklenen aroma maddeleri
5 Gıdalarda kimyasal yolla oluşan aroma maddeleri
6 Gıdalarda enzimatik yolla oluşan aroma maddeleri
7 Gıdalarda mikrobiyolojik yolla oluşan aroma maddeleri
8 Gıdalardaki aroma maddelerinin oluşumu
9 Ara sınav
10 Başlıca baharatlar
11 Baharatların kimyasal bileşimini ve yaygın olarak kullanılan baharatların etken maddeleri
12 Baharat işleme teknolojisi
13 Baharatlarda kalite kontrolü
14 Ambalajlama ve depolama, bozulmada etkili faktörler
15 Baharat mevzuatı