Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
D Schrenk Alexander Cartus, 2017. Chemical Contaminants and Residues in Food, 2nd edition. Woodhead Publishing
İlgili EU Mevzuatları ve Türk Gıda Kodeksi
EFSA, JRC ilgili sayfalar
Dersin İçeriği
Toksikolojiye Giriş, Çevresel Bulaşanlar ve Kalıntılar-Ağır metaller,PCB, PAH vd.,Tarımsal Uygulama Kaynaklı Bulaşanlar-Pestisitler ve Veteriner kalıntıları vd. Gıda İşlemleri Sırasında Oluşan Bulaşanlar ve Kalıntılar, Doğal Toksinler, Bulaşanlar ve Kalıntılar için Mevzuatlar, Yasal Limitlerin Belirlenme Yöntemleri, Bulaşan ve Kalıntı Analiz Yöntemleri<br />
Dersin Amacı
Gıdaların üretim ve tüketim süreçlerinde karşılaşılabilecek kimyasal ve fiziksel riskler incelenecektir. Bu doğrultuda, gıda bulaşanları tanımlanacak, sınıflandırılacak, analiz yöntemleri ele alınacak, ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatlar değerlendirilecek ve bu tehlikeleri azaltmaya yönelik stratejiler tartışılacaktır.