Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ahmet Hilmi Çon *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Aktan, N., Kalkan, H. “Sirke Teknolojisi” Ege Üniversitesi Basımevi, (1998) Aktan, N., Kalkan, H. “Sofralık Zeytin Teknolojisi” Ege Üniversitesi Basımevi, (1999) Aktan, N., Kalkan, H., Yücel U. “Turşu Teknolojisi” Ege Üniversitesi Basımevi, (1999) Kılıç, S. „Süt Endüstrisinde Laktik Asit Bakterileri“ Ege Üni. Ziraat Fak. Yayın no: 542, İzmir (2001) Tokuşoğlu Ö. „Özel Meyve: Zeytin Kimyası, Kalite ve Teknolojisi“ SİDASMedya Ltd. Şti. Manisa (2010) Gilliland, S.E. “Bacterial Starter Cultures for Food” CRC Press, Inc.(1986)

Dersin İçeriği

Giriş ve temel metabolizma; Karbonhidrat metabolizması; Asetik asitin özellikleri, metabolizması ve endüstriyel subsratlar; Asetik asit bakterilerinin morfolojik, fizyolojik, metabolik özellikleri; Asetik asit bakterilerinin isimlendirilmesi ve sınıflandırılması; Sirke üretimi ve fermantasyonu etkileyen önemli faktörler; Laktik asitin özellikleri, metabolizması ve endüstriyel subsratlar; Endüstriyel laktik asit üretim yöntemleri; Laktik asit bakterilerinin morfolojik, fizyolojik, metabolik özellikleri; Laktik asit bakterilerinin isimlendirilmesi, sınıflandırılması; Turşu, zeytin, şalgam, boza, tarhana vb. ürünlerin üretim yöntemleri

Dersin Amacı

Dersin amacı asetik ve laktik asit fermantasyonları ve görev alan mikroorganizmalar hakkında öğrencileri bilgi sahibi yapmaktır. Ayrıca, bu fermantasyon işlemleri aracılığıyla çeşitli fermente gıdaların üretimi hakkında bilgilendirmektir. Böylece fermente gıda endüstrisi için öğrencileri temel bilimsel beceri ile donatmaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Tanışma, Ders İçeriği ve Temel metabolizma
2 Karbonhidrat metabolizması
3 Laktik asitin özellikleri, metabolizması ve endüstriyel substratlar
4 Endüstriyel laktik asit üretim yöntemleri
5 Laktik asit bakterilerinin morfolojik, fizyolojik, metabolik özellikleri
6 Laktik asit bakterilerinin isimlendirilmesi, sınıflandırılması
7 Turşu üretimi ve etkili faktörler
8 Zeytin üretimi ve etkili faktörler
9 Şalgam, boza, tarhana üretimi ve etkili faktörler
10 Asetik asitin özellikleri, metabolizması ve endüstriyel subsratlar
11 Asetik asit bakterilerinin morfolojik, fizyolojik, metabolik özellikleri
12 Asetik asit bakterilerinin isimlendirilmesi ve sınıflandırılması
13 Sirke üretimi ve fermantasyonu etkileyen önemli faktörler
14 Sirke üretimi ve fermantasyonu etkileyen önemli faktörler II