Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Nebahat Şule Üstün *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Elektromanyetik spektrum; Heme bileşikler, myoglobin, hemoglobin; Et pigmentlerinin stabilitesi; Klorofil ve türevlerinin fiziksel, kimyasal özellikleri, klorofildeki değişiklikler; Yeşil rengin korunması; Karotenoidlerin oluşumu ve dağılımı, kimyasal özellikleri, antioksidatif aktivite; Karotenoidlerin işleme sırasındaki stabilitesi; Flavonoidler ve diğer fenoller, antosiyaninlerde renk ve stabilite; Diğer flavonoidlerin fiziksel özellikleri, gıdalardaki önemi; Gıda renklendiriciler, yasal düzenlemeler

Dersin İçeriği

Bu dersin amacı öğrencilerin renk algısı; gıdalara doğal rengini veren pigmentler; bu pigmentlerin fiziksel, kimyasal ve fonksiyonel özellikleri; gıdaların işlenmesi sırasında bu pigmentlerde meydana gelen değişimler hakkında bilgi sahibi olmak.

Dersin Amacı

1. Goodwin, T. W., 1976. Chemistry and Biochemistry of Plant Pigments. Academic Press, 870p. 2. Goodwin, T. W., 1988. Plant Pigments. Academic Press, 862p. 3. MacDougall, D. B., 2001. Color in Food. Woodhead Publishing, 378p. 4. Natural Food Colorants. Second edition. Edited by G.A.F. Hendry and J.D. Houghton. 1996. Blackie Academic ve Professional.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda ara ürünlerinin üretimi ve özellikleri
2 Ekstraksiyon ve Tekstürizasyon prosesleri
3 Bitkisel kaynaklı gıda ara ürünleri
4 Süt Endüstrisi
5 Yumurta ürünleri
6 Et ürünleri
7 Deniz ürünleri
8 Şeker kimyası
9 Ara sınav
10 Nişasta ürünleri
11 Pigmentler ve aromalar
12 Amino asitler ve peptidler
13 Yağ kimyasi
14 Hidrokolloidler ve diyet lifleri
15 Ara ürünlerin kullanımı