Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Evren *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Evren, M., 2024. Fermentasyon Kinetiği. Ders Notu Pekin, B., 1979. Biyokimya Mühendisliği (Temel İlkeler) 1. Kitap..Ege Üni. Kimya Fak. Yayın No: 3. İzmir. Pekin, B., 1983.Biyokimya Mühendisliği (Biyotrknoloji). Ege Üni. Kimya Fak. Yayın No: 3. İzmir. Şahin, İ., 1995. Endüstriyel Mikrobiyoloji. Uludağ Üni. Ziraat Fak. Yayın No: 64. Bursa.

Dersin İçeriği

Kinetik teori ve reaksiyon hız katsayılarının tayini, mikroorganizma üreme kinetiği, ürün oluşumu ve substrat tüketim kinetiği, verim katsayıları ve verimlilik, kompleks ortamlarda mikroorganizmaların gelişmeleri, karışık kültürler, mikrobiyel gelişmenin çevre ile ilişkisi, substrat formülasyonunda genel ilkeler, fermentör tasarım ilkeleri, fermentasyon teknolojisindeki kinetik uygulamalar.

Dersin Amacı

Fermentör tasarım ilkeleri.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş
2 Kinetik teori ve reaksiyon hız katsayılarının tayini
3 Mikroorganizma üreme kinetiği
4 Ürün oluşumu ve substrat tüketim kinetiği
5 Fermantasyon süreçlerinde verim ve verimlilik
6 Karışık kültürler
7 Substrat formülasyonunda genel ilkeler
8 Fermentör tasarım ilkeleri
9 Ara sınav
10 Fermentasyon teknolojisindeki kinetik uygulamalar
11 Fermentasyon teknolojisinde kullanılan biyoreaktörler ve temel özellikleri. Biyoreaktör tasarımı
12 Enzimler, yapıları, enzim aktivitesini etkileyen faktörler, enzim aktivitesinin kontrolü, enzimlerin gıda sanayinde kullanım alanları
13 İnhibisyon kinetiği
14 Spesifik üreme hızı
15 Bira mevzuatı