Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Evren *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Evren, M., 2024. Endüstriyel Mikrobiyoloji. Ders Notu Endüstriyel Mikrobiyoloji. İsmet Şahin. Uludağ Üniversitesi. Ziraat Fakültesi. 1995. Endüstriyel Mikrobiyoloji. Enver Tali Çetin. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Vakfı. Bayda. Yayın No: 2. 1983. Teknik ve Endüstriyel Mikrobiyoloji. M.Hilmi Pamir. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 681. Yardımcı Ders Kitabı; 203. 1978.

Dersin İçeriği

Tanım ve kapsam. Aseton ve 2,3 Butandiol üretimi, dekstran (polisakkarit) üretimi, propiyonik asit üretimi, 5-ketoglutarik asit üretimi, gibberellik asit üretimi, gliserin üretimi, vitamin üretimi, amino asit ve antibiyotik üretim yöntemleri. Tek hücre proteni, nükleotit, enzim, şarap, bira, alkollü içecekler ve genetik mühendisliği ürünlerinde mikrobiyel işlemler

Dersin Amacı

Endüstriyel mikrobiyoloji uygulamaları hakkında ileri bilgiler edinebilmek

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş
2 Endüstriyel mikrobiyolojinin tanımı ve temel kavramlar
3 Özel amaç için kullanılan fermentörler, endüstriyel fermentasyona başlama, mikroorganizmalar için elemeyöntemi (Primer eleme)
4 Sekonder eleme, fermentasyon ürünlerinin saptanması ve denenmesi, fizikokimyasal işlemler oranları
5 Spektrofotometrik yöntemler, kromotografik işlemler
6 Biyolojik işlemler, enzimatik işlemler
7 Endüstriyel mikrobiyolojinin uygulama alanları, organik çözücülerin elde edilişi; endüstriyel alkol (etil alkol) üretimi, aseton-butanol fermentasyonu
8 Gliserin fermentasyonu, butandiol fermentasyonu
9 Ara sınav
10 Organik asitlerin elde edilişi; tartarik asit, glukonik asit, sitrik asit, laktik asit üretimleri
11 İtakonik asit, kojik asit, üstilajik asit, malik asit, fumarik asit, oksalik asit ve gibberellik asit fermentasyonları
12 Dekstranların elde edilişi, aminoasitlerin elde edilişi; glutamik asit fermentasyonu ve L-lisin üretimi
13 Antibiyotiklerin elde edilişi (penisilin, sefalosporin, tetrasiklin, klortetrasiklin, streptomisin, eritromisin ve kloramfenikol’ün elde edilişi) ve enzimlerin eldesi
14 Vitaminlerin mikrobiyal yolla üretimi (B12 vitamini, B2 vitamini, A vitamini, C vitamini), Biyogaz üretimi
15 Endüstriyel mikrobiyolojide yeni gelişmeler