Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Nebahat Şule Üstün *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Bu dersin amacı gıda endüstrisinde koyulaştırıcı, sulu çözeltileri jelleştirici, buz ve şeker kristallerinin oluşumunu engelleyici, aroma maddelerinin kontrollü salınımı gibi birçok işlevi yerine getiren bileşenler hakkında bilgi vermektir.

Dersin İçeriği

Phillips, G.O. ; Williams, P.A., 2009. Handbook of Hydrocolloids. Woodhead Publishing. 924p

Dersin Amacı

Gıda sanayinde jelleştirici, süspanse edici, emülsiyon yapıcı (emülgatör), stabilize edici, koyulaştırıcı (kıvam arttırıcı), bağlayıcı, berraklaştırıcı, kapsülleyici, kaplayıcı, köpük tutucu olarak kullanılan değişik yapıdaki maddeler, özellikleri, kullanım alanları.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Hidrokolloidlerin tanımı, amaçları ve fonksiyonları
2 Gıda teknolojisinde kullanılan stabilize edici maddeler
3 Bazı hidrokolloidlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri
4 Jelatin
5 Agar
6 Karragenan
7 Aljinatlar
8 Ara Sınav
9 Keçiboynuzu gamı
10 Arap zamkı
11 Modifiye selüloz, karboksimetil selüloz, metil selüloz
12 Nişasta ve türevleri
13 Ksantan gam, Gellan gam
14 Konjak mannan, Kitosan, Curdlan sakızı
15 Use of hydrocolloids in fruit and vegetable technology, Dairy technology, Meat technology and Grain technology