Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Evren, M., 2024. Probiyotik ve Starter Kültür Teknolojisi. Ders Notu
Süt Ürünleri Üretiminde Starter Kültür. Cenap Tekinşen ve Mustafa Atasever. Selçuk Üniversitesi. 1994
Biyoteknoloji. Mustafa Arda. KÜKEM.
Teknik ve Endüstriyel Mikrobiyoloji. Hilmi Pamir. A.Ü. Ziraat Fak. 1978
Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları. Sim Matbaacılık. 522s Jay, M.J., 1992. Modern Food Microbiology. 701s
Dersin İçeriği
Probiyotikler prebiyotikler ve sinbiyotikler. Probiyotik olarak kullanılacak kültürler. Probiyotiklerle
prebiyotiklerin farklılıkları. Starter kültürler ve özellikleri, işlevleri, suşların starter olabilme kriterleri, probiyotikler ve özellikleri, starter üretim teknolojisi ve ticari starterler, starter aktivitesine etken faktörler; antibiyotikler, dezenfektanlar, bakteriyofajlar, laktik asit bakterilerinin fajları ve lizogenik bağışıklık, faj direnç sistemleri, fajların tanımlanması ve sınıflandırılması, fajların orijini ve replikasyonu, fajlardan korunma, starter kültürlerde kalite kontrolü.