Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Evren *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Evren, M., 2024. Probiyotik ve Starter Kültür Teknolojisi. Ders Notu Süt Ürünleri Üretiminde Starter Kültür. Cenap Tekinşen ve Mustafa Atasever. Selçuk Üniversitesi. 1994 Biyoteknoloji. Mustafa Arda. KÜKEM. Teknik ve Endüstriyel Mikrobiyoloji. Hilmi Pamir. A.Ü. Ziraat Fak. 1978 Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları. Sim Matbaacılık. 522s Jay, M.J., 1992. Modern Food Microbiology. 701s

Dersin İçeriği

Probiyotikler prebiyotikler ve sinbiyotikler. Probiyotik olarak kullanılacak kültürler. Probiyotiklerle prebiyotiklerin farklılıkları. Starter kültürler ve özellikleri, işlevleri, suşların starter olabilme kriterleri, probiyotikler ve özellikleri, starter üretim teknolojisi ve ticari starterler, starter aktivitesine etken faktörler; antibiyotikler, dezenfektanlar, bakteriyofajlar, laktik asit bakterilerinin fajları ve lizogenik bağışıklık, faj direnç sistemleri, fajların tanımlanması ve sınıflandırılması, fajların orijini ve replikasyonu, fajlardan korunma, starter kültürlerde kalite kontrolü.

Dersin Amacı

Probiyotikler ve starter kültürler ve özellikleri hakkında bilgi vermek.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş
2 Starter kültürler ve özellikleri
3 Probiyotikler, prebiyotikler ve sinbiyotikler hakkında genel bilgiler
4 Gıda teknolojisinde kullanılan starter kültürler
5 Starter kültürlerin temel işlevleri
6 Mikroorganizma kültürlerinin muhafaza yöntemleri
7 Süt teknolojisinde kullanılan starter mikroorganizmalar
8 Et teknolojisinde kullanılan starter mikroorganizmalar
9 Ara sınav
10 Tahıl teknolojisinde kullanılan starter mikroorganizmalar
11 Meyve ve sebze teknolojisinde kullanılan starter mikroorganizmalar
12 Starter kültürlerde kalite kontrolü
13 Probiyotik gıdalar
14 Prebiyotikler
15 Sinbiyotikler