Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Göknur Terzi Gülel *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Food Science (Potter, N. N., Hotchkiss J. H., 1998) 2.Food Analysis Laboratory Manual (Nielsen, S. Suzanne 2003) 3.Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Erol, İ. Ankara, 2007. 4.Besin Hijyeni. Hayvansal Gıdaların Sağlık Kontrolü. İnal, T. 1992. Final Ofset İstanbul. 5.Gıda Kimyası. Saldamlı, İ. 1998. Hacettepe Üniversitesi Yayınları Ankara. 6.Besin Hijyeni ve Teknolojisi Uygulama Ders Notları.. Akgün, S., Sarımehmetoğlu, B., Çelik, H., Şireli, T., Küplülü, Ö. 1995. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir Ankara. 7.Modern Food Microbiology (Jay, James M., Loessner, Martin J., Golden, David A. 2005) 8.Principles of Food Sanitation (Marriott, Norman G., Gravani, Robert B. 2006) Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, Halkman, A. K. Ankara 2005. 9.Practical food microbiology 3rd edition, (D. Roberts, M. Greenwood, 2003)

Dersin İçeriği

Bu derste Gıda Hijyeni ve Kontrolü dersi adı altında gıda hijyeninin tanımı, gıda üretimi ve aşamaları, gıda hijyeni temel prensipleri ve uygulamaları, gıda muhafazası, gıdalarda kalıntı ve kontaminantlar ile protein, yağ, karbonhidrat, mineraller, vitaminler ile gıdaların bileşimindeki maddelerin oluşturduğu reaksiyon ve gıdaların kimyasal analizleri hakkında bilgi verilir.

Dersin Amacı

Gıda kimyası, gıda kontaminasyon kaynakları, gıda mikrobiyolojisi, gıda infeksiyon ve zehirlenmeleri, gıda muhafaza ilkeleri ile su ve hayvansal orijinli gıda maddelerinin hijyeni, hayvansal orijinli gıdaların bileşimi ve mikrobiyolojik orijinli bozuklukları hakkında bilgi kazandırmak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Küflerin tanımı ve gelişme koşulları
2 Mikotoksin üreten küflerin tanımı
3 Küflerin oluşturduğu miktoksin çeşitleri
4 Küflerin metabolik etkinlikleri
5 Mikotoksijenik küflerin ekolojisi
6 Gıdalarda bulunan mikotoksinler
7 Gıdalarda küf gelişiminin engellenmesi
8 Mikotoksin analizleri
9 Küf metabolitleri
10 Arasınav
11 Küf muhafaza teknikleri
12 Gıda-küf ilişkisi
13 Uluslararası Gıda Kanunları; Avrupa, Amerika ve Türk Gıda Kodeksleri
14 Öğrenci Ödevleri
15 Öğrenci Ödevleri