Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Göknur Terzi Gülel *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi, Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi AbD.,Ankara. İnal, T. (1990). Süt ve Süt ürünleri hijyen ve teknolojisi, İstanbul. Metin, M. 2001. Süt Teknolojisi. Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. Ege Üniversitesi Basımevi – İzmir. Demirci, M. ve Şimşek O. 1997. Süt İşleme Teknolojisi. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. – İstanbul. Tekinşen, O.C.,, 2000. Süt ürünleri Teknolojisi. Tekinşen, O.C., Tekinşen, K. 2005. Süt ve Süt Ürünleri. Selçuk Üniversitesi Basımevi – Konya. Özalp, E. ve Kaymaz, Ş. 1994. Süt Ürünleri Teknolojisi. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir – Ankara. Metin, M. 2005. Süt Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İzmir.

Dersin İçeriği

1. Sütün kimyasal bileşimi ve mikroflorası I- Sütün Genel Özellikleri II- Sütün Yapısına ve Bileşimine Giren Unsurlar a) Sütün Kaba Yapısı b) Sütün Bileşimine Giren Unsurlar III- Sütün Genel Fiziksel Özellikleri IV- Anormal Sütler V- Sütün Miktar ve Bileşiminde Meydana Gelen Değişiklikler VI- Sütün Biyolojik Elemanları a) Sütte Bulunan Hücreler b) Sütün Mikroflorası c) Mikroorganizmaların Sütte Şekillendirdiği Bozukluklar II. Süt Ürünleri Teknolojisi I- Üretim Yerlerinde Süte Uygulanacak İşlemler II- İçme Sütü Teknolojisi a) Pastörize Süt b) UHT Steril Süt III- Sütün Isıtma ve Kurutma İle Muhafaza Yöntemleri a) Konsantre Sütler b) Süt Tozu Teknolojisi IV- Fermente Süt Ürünleri a) Yoğurt Teknolojisi b) Tereyağı Teknolojisi c) Peynir Teknolojisi V- Diğer süt ürünleri teknolojisi a) Kefir ve Kımız Teknolojisi d) Dondurma Teknolojisi VI- Süt İşletmelerinde Temizlik ve Dezenfeksiyon

Dersin Amacı

Sütün yapısı, bileşimi, özellikleri, bileşimine etki eden faktörleri hayvan türlerine göre de karşılaştırmalı olarak bilgi vermek, sütün mikroflorası, sütte kullanılan starter kültürler, sütün pıhtılaşma mekanizması ile içme sütü teknolojisi, süt tozu, yoğurt, çeşitli peynir yapım teknolojileri, tereyağı ve diğer süt ürünleri teknolojileri (dondurma, kefir, kımız vs) öğretmek ve süt işletmeleri sanitasyonu, süt ve süt ürünleri analiz yöntemleri bu dersin amacını oluşturmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sütün Yapısı ve Bileşimi Sütün Bileşimine Etki Eden Faktörler
2 Sütün Fizikokimyasal Özellikleri
3 Süt yağı
4 Sütün karbonhidratları
5 Sütün azotlu maddeleri (Proteinler)
6 Anormal sütler
7 Sütte inhibitör maddeler
8 Enzimler
9 Süt mikroorganizmaları
10 Süt ürünleri teknolojisi (İçme sütü, pastörizasyon)
11 Süt ürünleri teknolojisi (Süt tozu, konstantre süt)
12 1Süt ürünleri teknolojisi (Yoğurt, kefir)
13 Süt ürünleri teknolojisi (Peynir)
14 Süt ürünleri teknolojisi (Tereyağ)
15 Süt ürünleri teknolojisi (Dondurma)
16 Sınav