Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Göknur Terzi Gülel *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Arslan, A. 2002. Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi. Medipres – Malatya. Tezcan, İ., Yurtyeri, A. 1992. Et Ürünleri Teknolojisi. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir – Ankara. Yurtyeri, A. Erol, İ. Özdemir, H., Şireli, T. 2000. Et Muayenesi. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir – Ankara. Tezcan, İ. Ve Yurtyeri, A. 1997. Et Muayenesi. Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir – Ankara Tayar, M., Yıldırım, Y. 2020 Et Endüstirisi, Bursa. Anar, Ş. 2010. Et ve Et ürünleri Teknolojisi.Bursa Öztan, A. 2008. Et Bilimi ve Teknolojisi, Ankara.

Dersin İçeriği

Etin tanımı ve çeşitleri, kasın yapısını oluşturan öğeler ve bağ doku, kasın histolojik yapısı, kasın ete dönüşümü, postmortem laktik asit oluşumu, pH düşmesi, rigor mortis, etin olgunlaşması, cold shortening, taze etin bileşimi, etin kalite ve nitelikleri, grading oluşturmada kullanılan faktörler, grading, kalite derecelerine göre karkasların sınıflandırılması ve etlerin muhafaza yöntemleri konularında bilgi verilir.

Dersin Amacı

Etlerde kalite kriterleri, etlerin sınıflandırılması ve derecelendirilmesi, sağlıklı et üretim teknikleri, işleme teknikleri esnasında etlerde meydana gelen değişiklikler, etin muhafazası ve depolanması, et ve insan beslenmesi konularının öğretilmesi.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Et Sanayi ve Ülke Ekonomisine Katkısı Hayvansal Üretimin Amaçları
2 Et Tanımı ve Çeşitleri Kas ve Kasla İlgili Dokular
3 Kasların Hareket Mekanizması Kasın Ete Dönüşmesi Post Mortem Değişiklikler ve Etki Eden Faktörler
4 Etin Bileşimi Etin Kalite Nitelikleri
5 Karkasın Sınıflandırılması
6 Kasaplık Hayvanların Gövde Et Preparatları
7 Et ve Et Ürünleri Muhafaza Yöntemleri (Soğutma, Dondurma)
8 Et ve Et Ürünleri Muhafaza Yöntemleri (Pastörizasyon, Sterilizasyon)
9 Et ve Et Ürünleri Muhafaza Yöntemleri (Dumanlama, Işınlama )
10 Post mortem değişiklikler
11 Balık Etinin Genel Özellikleri ve Bileşimi
12 Kanatlı Etinin Genel Özellikleri ve Bileşimi
13 Et Ürünleri Teknolojisi (Salam-Sosis)
14 Et Ürünleri Teknolojis (Sucuk)
15 Et Ürünleri Teknolojisi (Pastırma)
16 Sınav