Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Arslan, A. 2002. Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi. Medipres – Malatya.
Tezcan, İ., Yurtyeri, A. 1992. Et Ürünleri Teknolojisi. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir – Ankara.
Yurtyeri, A. Erol, İ. Özdemir, H., Şireli, T. 2000. Et Muayenesi. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir – Ankara.
Tezcan, İ. Ve Yurtyeri, A. 1997. Et Muayenesi. Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir – Ankara
Tayar, M., Yıldırım, Y. 2020 Et Endüstirisi, Bursa.
Anar, Ş. 2010. Et ve Et ürünleri Teknolojisi.Bursa
Öztan, A. 2008. Et Bilimi ve Teknolojisi, Ankara.
Dersin İçeriği
Etin tanımı ve çeşitleri, kasın yapısını oluşturan öğeler ve bağ doku, kasın histolojik yapısı, kasın ete dönüşümü, postmortem laktik asit oluşumu, pH düşmesi, rigor mortis, etin olgunlaşması, cold shortening, taze etin bileşimi, etin kalite ve nitelikleri, grading oluşturmada kullanılan faktörler, grading, kalite derecelerine göre karkasların sınıflandırılması ve etlerin muhafaza yöntemleri konularında bilgi verilir.
Dersin Amacı
Etlerde kalite kriterleri, etlerin sınıflandırılması ve derecelendirilmesi, sağlıklı et üretim teknikleri, işleme teknikleri esnasında etlerde meydana gelen değişiklikler, etin muhafazası ve depolanması, et ve insan beslenmesi konularının öğretilmesi.