Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Mustafa Salman Prof. Dr. Mehmet Akif Yörük *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Ensminger ME, Oldfield JE, Heinemann WW. Feeds and nutrition. Second edition, California, USA, 1990. 2. Kellems, R. O., Church, D. C. 2016. Livestock Feeds and Feeding. Çiftlik Hayvanlarının Yemleri ve Beslenmesi. Çeviri Editörleri: Alp, M., Kocabağlı, N. 6. Basımdan çeviri. Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti., Mithatpaşa Cad. No: 74/4 Kızılay-Ankara. Tel: 0312 418 20 10. Sipariş: siparis@nobelyayin.com. ISBN: 978-605-320-450-3. 3. Ergün, A., Tuncer, Ş. D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M. K., Küçükersan, S., Şehu, A., Saçaklı, P. 2016. Yemler, Yem hijyeni ve Teknolojisi, 6. baskı, Kardelen Ofset Matbaacılık Tanıtım Hizmetleri San. Ltd. Şti., İncesu Cad. 96'lar Apartmanı 6/Y Kolej-ANKARA. Tel: 0312 432 13 78. ISBN: 975-97808-3-8.

Dersin İçeriği

Yemlerin tanımı, kaba ve konsantre yemler sınıflandırılması. Besin madde ve enerji içerikleri, antibesinsel faktörleri. Hayvanlara veriliş miktarı. hayvanlarda verim düzeylerine etkisi.

Dersin Amacı

Hayvan beslemede kullanılan yemler, besin madde ve enerji içerikleri ile hayvan beslemede kullanımı hakkında bilgi vermektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Yemlerin tanımı sınıflandırılması Kaba yemler Yemlerin tanımı sınıflandırılması Kaba yemler
2 Yeşil kaba yemler; çayır ve mera Baklagil yeşil yemleri; yonca, korunga Yeşil kaba yemler; çayır ve mera Baklagil yeşil yemleri; yonca, korunga
3 Baklagil yeşil yemleri; fiğ, lüpen, mürdümük, burçak Baklagil yeşil yemleri; fiğ, lüpen, mürdümük, burçak
4 Buğdayil yeşil yemleri; darı, sudan otu ve ayrık otları Diğer yeşil yemler; ayçiceği yeşili, pancar, havuç, lahana ve ağaç yaprakları, ara sınav Buğdayil yeşil yemleri; darı, sudan otu ve ayrık otları Diğer yeşil yemler; ayçiceği yeşili, pancar, havuç, lahana ve ağaç yaprakları, ara sınav
5 Kuru ot, kurutma yöntemleri Silaj ve silolama şekilleri Kuru ot, kurutma yöntemleri Silaj ve silolama şekilleri
6 Dolgu maddesi, dolgu maddesi bakımından zengin yemler ve hayvan beslemedeki önemi, buğdaygil ve baklagil samanları Samanlardan yararlanmayı artırmak amacıyla yapılan fiziksek, kimyasal ve biyolojik uygulamalar Dolgu maddesi, dolgu maddesi bakımından zengin yemler ve hayvan beslemedeki önemi, buğdaygil ve baklagil samanları Samanlardan yararlanmayı artırmak amacıyla yapılan fiziksek, kimyasal ve biyolojik uygulamalar
7 Kes, kavuz ve kabukların hayvan beslemede kullanımı Kaba yemlerde bulunan antibesinsel faktörler ve etkileri Kaba yemlerin hayvanlara veriliş şekilleri ve toplam rasyona katılma miktarları, kaba yemlerle beslemede dikkat edilecek hususlar ve beslenme hastalıkları. Kes, kavuz ve kabukların hayvan beslemede kullanımı Kaba yemlerde bulunan antibesinsel faktörler ve etkileri
8 Kaba yemlerin hayvanlara veriliş şekilleri ve toplam rasyona katılma miktarları, kaba yemlerle beslemede dikkat edilecek hususlar ve beslenme hastalıkları. . Kaba yemlerin hayvanlara veriliş şekilleri ve toplam rasyona katılma miktarları, kaba yemlerle beslemede dikkat edilecek hususlar ve beslenme hastalıkları.
9 Konsantre yemlerin tanımı, sınıflandırılması, buğdaygil ve baklagil tane yemlerinin genel özelliklerinin karşılaştırılması, antinutrisyonel faktörler Buğdaygil tane yemleri; arpa, buğday, mısır, çavdar, yulaf, sorgum, tritikale, darı Konsantre yemlerin tanımı, sınıflandırılması, buğdaygil ve baklagil tane yemlerinin genel özelliklerinin karşılaştırılması, antinutrisyonel faktörler Buğdaygil tane yemleri; arpa, buğday, mısır, çavdar, yulaf, sorgum, tritikale, darı
10 Baklagil konsantre yemleri; bakla, yemlik bezelye, lüpenler, fiğ, burçak, soya fasulyesi, mercimek, adi mürdümük Baklagil konsantre yemleri; bakla, yemlik bezelye, lüpenler, fiğ, burçak, soya fasulyesi, mercimek, adi mürdümük
11 Değirmencilik endüstrisi yan ürünleri Nişasta endüstrisi yan ürünleri Değirmencilik endüstrisi yan ürünleri Nişasta endüstrisi yan ürünleri
12 Şeker endüstrisi yan ürünleri Fermentasyon endüstrisi yan ürünleri; bira endüstrisi yan ürünleri, alkol damıtma endüstrisi yan ürünleri, şarap endüstrisi yan ürünleri Şeker endüstrisi yan ürünleri Fermentasyon endüstrisi yan ürünleri; bira endüstrisi yan ürünleri, alkol damıtma endüstrisi yan ürünleri, şarap endüstrisi yan ürünleri
13 Yağ endüstrisi yan ürünlerinin tanımı, küspe elde ediliş yöntemleri, küspelerin besleyici değerini etkileyen faktörler Yağ endüstrisi yan ürünlerinin tanımı, küspe elde ediliş yöntemleri, küspelerin besleyici değerini etkileyen faktörler
14 Soya fasülyesi küspesi, ayçiçeği tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesi, kolza küspesi, kanalo küspesi Soya fasülyesi küspesi, ayçiçeği tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesi, kolza küspesi, kanalo küspesi
15 Yer fıstığı küspesi, keten tohumu küspesi, fındık küspesi, susam küspesi, haşhaş küspesi, zeytin küspesi, Biyoyakıt endüstrisi yan ürünleri Yer fıstığı küspesi, keten tohumu küspesi, fındık küspesi, susam küspesi, haşhaş küspesi, zeytin küspesi, Biyoyakıt endüstrisi yan ürünleri
16 Yemlik yağlar, önemi, sınıflandırılması, yemlik yağların değerliliğini etkileyen faktörler, Yemlik yağlar, önemi, sınıflandırılması, yemlik yağların değerliliğini etkileyen faktörler,