Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. İsmail Kaya Doç. Dr. Habip Muruz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ergün A, Tuncer ŞD, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan MK, Küçükersan S, Şehu A, Saçaklı, P. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Pozitif, Ankara, 2011. Ensminger ME, Oldfield JE, Heinemann WW. Feeds and nutrition. Second edition, California, USA, 1990. McDonald P, Edwards RA, Greenhalgh JFD, Morgan CA. Animal nutrition. Sixth edition, Pearson Prentice Hall, 2001.

Dersin İçeriği

Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve suyun yapısı, görevleri, sindirimi, emilimi ve metabolizmaları; enerji metabolizması; hayvan türlerine göre farklılıklar.

Dersin Amacı

Öğrencilere temel besin maddelerinin (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su) yapı, görev, sindirim, emilim ve metabolizmaları hakkında teorik bilgi kazandırmak ve bu bilgileri hayvan besleme uygulamalarında kullanma becerisi kazandırmak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Besin maddelerinin, tanımı, sınıflandırılması
2 Su ve metabolizması, su kaynakları, hayvanların su ihtiyacı
3 Karbonhidratların tanımı sınıflandırılması ve fonksiyonları
4 Tek mideli ve ruminantlarda karbonhidratların sindirim ve metabolizması
5 Lipidler ve metabolizması
6 Proteinlerin tanımı, fonksiyonları
7 Tek mideli ve ruminantlarda proteinlerin sindirim ve metabolizması
8 Vitaminlerin sınıflandırılması, yağda eriyen vitaminler
9 Arasınav, Suda eriyen vitaminler
10 Mineral maddelerin tanımı ve makro mineraller
11 Makro mineraller
12 Mikro mineraller
13 Mikro mineraller
14 Besin madde yetersizliği ve fazlalığında ortaya çıkan bozuklukları