Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ensminger, M.E., Oldfield, J.E., Hienemann, W.W. (1990). Feeds and Nutrition. 2nd ed. The Ensminger Publishing, California.
A, Ergün., Ş.D, Tuncer, İ, Çolpan, S, Yalçın., G, Yıldız., K, Küçükersan., S, Küçükersan., P, Saçaklı. (2011). Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Pozitif Matbaacılık, Ankara.
Dersin İçeriği
Ders kapsamında, vitaminler (yağda ve suda çözünenler) ile temel mineraller (makro ve mikro elementler) kimyasal özellikleri, emilim ve taşınımları, metabolik fonksiyonları, fizyolojik önemleri ve eksiklik durumlarında ortaya çıkan semptomlar açısından ele alınır. Aynı zamanda rasyona eklenme yöntemleri, biyoyararlanımları, etkileşimleri ve toksikolojik yönleri de incelenir. Hayvan türlerine göre farklı gereksinimler ve uygulamalı besleme stratejileri değerlendirilir.
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, hayvan beslenmesinde etkin rol oynayan mikro besin maddeleri olan vitaminler ve minerallerin sınıflandırılması, biyokimyasal işlevleri, metabolik dönüşüm yolları, emilim mekanizmaları ve eksiklik/toksisite durumlarının hayvan sağlığı ve verimi üzerindeki etkilerini öğretmektir. Ruminant ve monogastrik hayvanlar arasında farklılıklar da vurgulanarak, öğrencilerin bu mikro besinleri bilimsel ve uygulamalı olarak değerlendirme becerisi kazanmaları hedeflenir.