Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Zehra Selçuk *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

"Ensminger, M.E., Oldfield, J.E., Hienemann, W.W. (1990). Feeds and Nutrition. 2nd ed. The Ensminger Publishing, California. Coşkun, B., Şeker, E., İnal, F. 2000 Yemler ve Teknolojisi, 3. baskı, Selçuk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi yayın ünitesi, KONYA A, Ergün., Ş.D, Tuncer, İ, Çolpan, S, Yalçın., G, Yıldız., K, Küçükersan., S,Küçükersan., P, Saçaklı. (2011). Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Pozitif Matbaacılık, Ankara. "

Dersin İçeriği

Amaca yönelik olarak rasyonun eksiklerini tamamlayacak ve yemlerin muamele gerektiren durumlarda hangi maddelerle nasıl muamele edilmesi gerektiğine ait bilgileri içerir. Yem maddelerinin işlenme gereksinimi. Yemlerin kaynaklarına göre işlenme yöntemleri. Yemlerin işlenmesinin hayvan sağlığı üzerine etkileri. İşlenmiş yemlerin hayvan rasyonlarında kullanımı. İşleme tabi tutulmuş yemlerin depolanma ve hayvanlara sunum şartlarına ilişkin bilgileri kapsar.

Dersin Amacı

Rasyonları besin değerliği yönünden tamamlamak için gereken katkı maddelerini tanıtmak ve nasıl kullanılmaları gerektiğini öğretmek ve hayvan beslemede kullanılan yem maddelerinin işlenme yöntemleri ve bu işlemin hayvan sağlığı ve yem değerliği üzerine olan etkilerini öğretmek.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Yem katkı maddelerinin tanımı ve sınıflandırılması
2 Antioksidanlar, prezervatifler ve antifungaller
3 Bağlayıcılar, asitlik düzenleyiciler, tampon maddeler
4 Denatüranlar, duyusal katkı maddeler
5 Silaj katkı maddeleri
6 Renklendiriciler, lezzet artırıcılar, vitamin benzerimaddeler
7 Arasınav Arasınav
8 Aminoasitler, İz elementler, organik elementler
9 Korunmuş yağlar, korunmuş proteinler, üre ve diğer NPN bileşikleri
10 Enzimler, bitki ekstrakları
11 Probiyotikler, prebiyotikler
12 Postbiyotikler
13 Yem katkı maddelerine ilişkin yasal düzenlemeler
14 Final sınavı