Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Mustafa Salman *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ensminger ME, Oldfield JE, Heinemann WW. Feeds and nutrition. Second edition, California, USA, 1990. McDonald P, Edwards RA, Greenhalgh JFD, Morgan CA. Animal nutrition. Sixth edition, Pearson Prentice Hall, 2001. Kellems RO, Church DC. Livestock feeds and feeding. Fifth edition, Pearson Prentice Hall, USA, 2002. Ergün A, Tuncer ŞD, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan MK, Küçükersan S, Şehu A, Saçaklı, P. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Pozitif, Ankara, 2014.

Dersin İçeriği

Laktasyonun tanımı, süt verimini ve niteliğini etkileyen faktörler, süt ineklerinde kuru madde tüketimi, süt ineklerinin enerji ve besin madde ihtiyaçları, vücut kondüsyon skoru, kuru dönem, kuru dönem beslemesi, düvelerin beslenmesi, süt inekleri için hazırlanan rasyonların özellikleri, beslenme hastalıkları.

Dersin Amacı

Süt verimi ve kalitesi üzerine beslenmenin etkisini, süt ineklerinin besin maddeleri ve enerji gereksinimlerini, metabolik hastalıkları önlemeyi, beslenmede kullanılan yemler konusunda bilgi ve beceriyi kazandırmaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Laktasyon, süt verimini ve niteliğini etkileyen faktörler.
2 Süt ineklerinde kuru madde tüketimi ve kuru madde tüketimini düzenleyen mekanizmalar, su ihtiyacı.
3 Süt ineklerinde enerji ihtiyacının belirlenmesi, enerji eksikliği ve fazlalığı, Süt inekleri rasyonlarında yağ kullanımı.
4 Selüloz ihtiyacı, protein ihtiyacı, protein eksikliği ve fazlalığı, süt inekleri rasyonlarında üre kullanımı.
5 Makro ve mikro mineraller.
6 Vitaminler.
7 Vücut kondisyon skoru.
8 Arasınav
9 Laktasyon dönemlerine göre besleme
10 Kuru dönem, geçiş dönemi,
11 Tam yem uygulaması, katyon anyon dengesi
12 Düvelerin beslenmesi, Beslenme-döl verimi ilişkisi
13 Süt ineklerinin beslenmesinde kullanılan yemler
14 Süt ineklerini için hazırlanacak rasyonların özellikleri