Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Habip Muruz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ensminger ME, Oldfield JE, Heinemann WW. Feeds and nutrition. Second edition, California, USA, 1990. McDonald P, Edwards RA, Greenhalgh JFD, Morgan CA. Animal nutrition. Sixth edition, Pearson Prentice Hall, 2001. Kellems RO, Church DC. Livestock feeds and feeding. Fifth edition, Pearson Prentice Hall, USA, 2002. Şenel, S., Hayvan Besleme, İstanbul Üniversitesi veteriner Fakültesi yayınları, 3210, 1986 Tisch, D. Animal Feeds, Feeding And Nutrition and Ration Evaluation. Thomson Learning, 2005. Ergun, A., Tuncer, D. S., Çolpan, İ., Yalçın,S., Yıldız, G., Küçükersan, K., Küçükersan, S. Sehu, A. Saçaklı, P. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları, Pozitif Matbaacılık, Ankara, 2011.

Dersin İçeriği

Besi performansı, besi yöntemleri, besi sığırlarının enerji ve besin madde ihtiyaçları, kullanılan yemler, yem katkı maddeleri, rasyon formülasyonu.

Dersin Amacı

Besi sığırlarının besin maddesi ve enerji gereksinimlerini, uygulanan beslenme yöntemlerini, beslenmelerinde kullanılan kaba ve konsantre yemler ile rasyonlar konusunda bilgi ve beceri kazandırılması.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Besi hayvancılığının önemi, amacı ve Türkiye’deki mevcut durum
2 Besi sığırlarında büyüme ve gelişme, canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma
3 Enerji ve protein ihtiyaçları (NRC ve NASEM sistemleriyle)
4 Vitamin ve mineral gereksinimleri ve besi performansına etkileri
5 Yem kaynaklarının sınıflandırılması: kaba yem, kesif yem ve yan ürünler
6 Besi dönemlerine göre (başlangıç, büyüme, son dönem) besleme stratejileri
7 Yemleme sistemleri: sınırlı yemleme, serbest yemleme, ad libitum sistemler
8 Ara Sınav
9 Rasyon hazırlama ilkeleri ve dengeleme yöntemleri
10 Besi sistemlerine göre (entansif, yarı entansif, ekstensif) besleme modelleri
11 Yem geçişleri, adaptasyon süreci ve rumen sağlığı
12 Metabolik hastalıklar: ruminal asidoz, şişkinlik vb.
13 Yem ekonomisi ve beslemenin karkas verimi üzerine etkisi
14 Uygulamalı rasyon hazırlama ve vaka analizi