Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Buğra Genç *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ensminger, M.E., Oldfield, J.E., Hienemann, W.W. (1990). Feeds and Nutrition. 2nd ed. The Ensminger Publishing, California. A, Ergün., Ş.D, Tuncer, İ, Çolpan, S, Yalçın., G, Yıldız., K, Küçükersan., S, Küçükersan., P, Saçaklı. (2011). Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Pozitif Matbaacılık, Ankara.

Dersin İçeriği

Genel at besleme, dönemlerine göre tay, kısrak ve aygır besleme, yarış ve gösteri atlarının beslenmesi ve beslenmeye bağlı at hastalıkları

Dersin Amacı

Atların besin maddesi ve enerji gereksinimlerini, atların beslenmesinde kullanılan yem maddelerini tayların, damızlık kısrakların, aygırların ve spor atlarının beslenmesi ile beslenme hastalıklarının öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Atların sindirim sistemi anatomisi ve fizyolojisi
2 Atların sindirim fizyolojisinin besleme ile ilişkisi
3 Atlarda yaşama payı ve iş payı besin madde gereksinimleri
4 At yemleri ve yemlerin besin madde içerikleri
5 Atların yemleme prensipleri: öğün sıklığı, su tüketimi, yem hijyeni
6 Gebe ve laktasyondaki kısrakların beslenmesi
7 Tayların büyüme döneminde beslenmesi
8 Ara Sınav
9 Performans atlarının beslenmesi (koşu, gösteri, yarış atları)
10 Yaşlı atların beslenmesi ve bakım önerileri
11 Atlarda obezite ve metabolik sendrom
12 Atlarda kolik ve laminitis: nedenleri, beslenme ile ilişkisi ve önleme
13 Beslenmeye bağlı diğer hastalıklar (kas hastalıkları, DOD, vitamin eksiklikleri vb.)
14 Rasyon örnekleri, vaka analizi ve bireysel yemleme planlaması