Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Buğra Genç Prof. Dr. Mehmet Akif Yörük Prof. Dr. İsmail Kaya *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1)Sarı M, Bolat D, Çerçi İ H, Önol A G, Deniz S, Azman M A, Şahin K, Güler T, Tatlı Seven P, Karslı M A, Şahin N, Nursoy H, Çiftçi M, Bingöl N T (2008). Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Medipress Matbaacılık Yayıncılık Ltd..Şti., Malatya. 2)Ergün A, Tuncer ŞD, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan MK, Küçükersan S, Şehu A Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi Pozitif, Ankara. 2004 3)Pesti GM, Miller BR Animal Feed Formulation-Economics and Computer Applications 1993 Chapman and Hall, London.

Dersin İçeriği

Çiftliklerde ve yem fabrikalarında gerekli olan rasyonların hazırlanmasında ana ilkeler ve teknikler, Yem maddelerinin çeşitli rasyonlarda kullanılabilme miktarları, Farklı yaşlardaki farklı hayvan türleri özellikle kanatlı ve ruminantlar için rasyon hazırlama, Hayvanlarda beslenme şekline bağlı ortaya çıkan metabolik problemlerin rasyon düzenlemesi yoluyla çözümleme yolları.

Dersin Amacı

Çiftliklerde ve yem fabrikalarında gerekli olan rasyonların hazırlanmasında ana ilkeler ve teknikleri ile yem maddelerinin çeşitli rasyonlarda kullanılabilme miktarlarını bilen, farklı yaşlardaki farklı hayvan türleri özellikle kanatlı ve ruminantlar için rasyon hazırlayabilen uzmanlar yetiştirmektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Rasyon hazırlamanın amacı, tanımı ve temel ilkeleri
2 Hayvanların yaşama payı ve verim payı besin madde ihtiyaçları
3 Yemlerin sınıflandırılması ve yem analiz sonuçlarının değerlendirilmesi
4 Besin madde içeriği ve yemlerin enerji, protein, vitamin ve mineral değerleri
5 Rasyonda dengelenmesi gereken temel besin maddeleri (enerji, protein, kalsiyum, fosfor vb.)
6 Elle rasyon hazırlama yöntemleri: Pearson karesi, deneme-yanılma
7 Bilgisayar destekli rasyon hazırlama programlarına giriş
8 Ara Sınav
9 Süt sığırları için rasyon hazırlama uygulamaları
10 Besi sığırları için rasyon hazırlama uygulamaları
11 Koyun ve keçiler için rasyon hazırlama uygulamaları
12 Kanatlı hayvanlar için rasyon hazırlama uygulamaları
13 Rasyon maliyet analizi ve ekonomik değerlendirme
14 Saha verileri ile vaka analizi ve karma rasyon formülasyonu