Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Yunus Uğur, “Şehir Tarihi ve Türkiye’de Şehir Tarihçiliği”, Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, 2005, 3 (6): 9-26. <br />Yunus Uğur, "Tarihsel Kaynaklar, Temsil ve Osmanlı Şehirleri: 937/1530 Tarihli Muhasebe-i Vilayet Defterleri’ni Dönemin Benzeri Kaynakları Arasında Konumlandırmak," Divan Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi , cilt.24, sa.48, ss.37-69, 2020 <br /> Yunus Uğur, “Osmanlı Kentleri ve Kentleşme”, Kent Sosyolojisi, Fatime Güneş ed., Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Yayınları 2019, 233-267. <br />E. Eldem, D. Goffman ve B. Masters, Doğu ile Batı Arasında Osmanlı Şehri, 2012 <br />Nejat Göyünç, XVI. Yüzyılda Mardin Sancağı, İstanbul, 1969 6 <br />Özer Ergenç, Osmanlı Klasik Dönem Kent Tarihçiliğine Katkı: XVI.Yüzyılda Ankara ve Konya, Ankara: Ankara Enstitüsü Vakfı Yayını, 1995 <br />Zafer Gölen, Abidin Temizer ed. Osmanlı Dönemi Balkan Şehirleri, 1-3, 2017 8 Andre Raymond, Osmanlı Döneminde Arap Kentleri, 2018.
Faroqhi, S. (1994) Osmanlı'da Kentler ve Kentliler, İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları.
Raymond, A.(1995) Osmanlı Döneminde Arap Kentleri, İstanbul.
Ergenç, Ö. (1995) Osmanlı Klasik Dönemi Kent Tarihçiliğine Katkı: XVI. Yüzyılda Ankara ve Konya, Ankara.
Jennings, R. (1999) Studies on Ottoman Social History in the Sixteenth and Seveteenth Centuries: Women, Zimmis and Sharia Courts in Kayseri, Cyprus and Trabzon, İstanbul: ISIS.
Dersin İçeriği
Derste Osmanlı şehirlerinin genel özellikleri, coğrafyalara ve dönemlere göre farklılıkları, kendinden öncekilerden aldıkları ve kendinden sonraki dönemlere bıraktıkları mirasa dair okuma ve tartışmalar yapılacaktır. Şehirlerin topografik özellikleri, nüfus detayları, mimari yapılaşmaları ve sosyo-ekonomik ve idari günlük hayatları ve kurumları çeşitleri şehirler örnek alınarak incelenecektir.
Dersin Amacı
Klasik dönem Osmanlı Devleti’nde şehir ve şehircilik, şehir hayatı, yerel yönetim, şehircilikle ilgili düzenlemeler, şehir ekonomisinin kaynakları