Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kara *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Yunus Uğur, “Şehir Tarihi ve Türkiye’de Şehir Tarihçiliği”, Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, 2005, 3 (6): 9-26. <br />Yunus Uğur, "Tarihsel Kaynaklar, Temsil ve Osmanlı Şehirleri: 937/1530 Tarihli Muhasebe-i Vilayet Defterleri’ni Dönemin Benzeri Kaynakları Arasında Konumlandırmak," Divan Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi , cilt.24, sa.48, ss.37-69, 2020 <br /> Yunus Uğur, “Osmanlı Kentleri ve Kentleşme”, Kent Sosyolojisi, Fatime Güneş ed., Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Yayınları 2019, 233-267. <br />E. Eldem, D. Goffman ve B. Masters, Doğu ile Batı Arasında Osmanlı Şehri, 2012 <br />Nejat Göyünç, XVI. Yüzyılda Mardin Sancağı, İstanbul, 1969 6 <br />Özer Ergenç, Osmanlı Klasik Dönem Kent Tarihçiliğine Katkı: XVI.Yüzyılda Ankara ve Konya, Ankara: Ankara Enstitüsü Vakfı Yayını, 1995 <br />Zafer Gölen, Abidin Temizer ed. Osmanlı Dönemi Balkan Şehirleri, 1-3, 2017 8 Andre Raymond, Osmanlı Döneminde Arap Kentleri, 2018. Faroqhi, S. (1994) Osmanlı'da Kentler ve Kentliler, İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları. Raymond, A.(1995) Osmanlı Döneminde Arap Kentleri, İstanbul. Ergenç, Ö. (1995) Osmanlı Klasik Dönemi Kent Tarihçiliğine Katkı: XVI. Yüzyılda Ankara ve Konya, Ankara. Jennings, R. (1999) Studies on Ottoman Social History in the Sixteenth and Seveteenth Centuries: Women, Zimmis and Sharia Courts in Kayseri, Cyprus and Trabzon, İstanbul: ISIS.

Dersin İçeriği

Derste Osmanlı şehirlerinin genel özellikleri, coğrafyalara ve dönemlere göre farklılıkları, kendinden öncekilerden aldıkları ve kendinden sonraki dönemlere bıraktıkları mirasa dair okuma ve tartışmalar yapılacaktır. Şehirlerin topografik özellikleri, nüfus detayları, mimari yapılaşmaları ve sosyo-ekonomik ve idari günlük hayatları ve kurumları çeşitleri şehirler örnek alınarak incelenecektir.

Dersin Amacı

Klasik dönem Osmanlı Devleti’nde şehir ve şehircilik, şehir hayatı, yerel yönetim, şehircilikle ilgili düzenlemeler, şehir ekonomisinin kaynakları

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Şehir Kavramı
2 Anadolu Şehrinde Yer Alan Unsurlar
3 Osmanlı başkentleri: Bursa, Edirne ve İstanbul
4 Osmanlı taşra kentleri: Balkanlardan Ortadoğu’ya
5 Şehir Tarihinin Kaynakları-I: Şer'iye Sicilleri
6 Şehir Tarihinin Kaynakları-II
7 Kent ve kurumları: Camiler, Pazar ve Saray
8 Kent ve kurumları: Camiler, Pazar ve Saray
9 ara sınav
10 Osmanlı şehrinde mahalle, konut ve sakinler
11 Yol Bağlantılarının Şehirlere Etkisi
12 Askeri Lojistik Açısından Osmanlı Şehirleri
13 Ticari İmkanlar Açısından Osmanlı Şehirleri
14 Sosyal ve Kültürel İmkanlar Açısından Osmanlı Şehirleri
15 Dönüşüm: Tanzimat ve Osmanlı Kenti
16 yarıyıl sonu sınavı