Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Yavuz Bayram Dr. Öğr. Üyesi Semih Yeşilbağ *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

A.Atillâ Şentürk, “Zâtî’nin Bir Gazeli ve Düşündürdükleri” Ahmet Mermer vd., Üniversiteler İçin Eski Türk Edebiyatına Giriş, Akçağ Yay., Ankara 2007. Ahmet Talat Onay, Açıklamalı Divan Şiiri Sözlüğü, (Haz.Cemal Kurnaz), Birleşik, Ankara 2007. Cem Dilçin, Yeni Tarama Sözlüğü, TDK, Ankara 1983. Cem Dilçin, “Divan Şiirinde Gazel”, Türk Dili Türk Şiiri Özel Sayısı (Divan Şiiri) Cem Dilçin, “Gazel Şerhi Örnekleri”, Türk Dili Türk Şiiri Özel Sayısı (Divan Şiiri) Cihan Okuyucu, “Bir Gazel Şerhi” Bayram Yavuz, Coşkun Menderes ve Öbek Ali İhsan, Klâsik Çağlar Boyunca Gazel Şerhleri, Kriter Yay., İstanbul 2009. Emine Yeniterzi, “Divan Şiirinde Gazel Redifli Gazeller” Enfel Doğan ve Fatih Tığlı, “Sultan Reşad'ın Çanakkale Gazeli ve Bu Gazele Yazılan Tahmisler” Fahir İz, Eski Türk Edebiyatında Nazım, C.1, Akçağ Yay., Ankara 1995. Ferit Devellioğlu, Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lügat, Aydın Kitabevi, Ankara 2009. Halûk İpekten, Eski Türk Edebiyatı Nazım Şekilleri ve Aruz, Dergâh Yay., İstanbul 1994. İskender Pala, Ansiklopedik Dîvân Şiiri Sözlüğü, KTB, Ankara1989. İskender Pala, Müstesnâ Güzeller, Ötüken, İstanbul 1997. İsmail Parlatır, Osmanlı Türkçesi Sözlüğü, Yargı, Ankara 2006. Mehmet Kanar, Farsça-Türkçe Sözlük, Say, İstanbul 2008.

Dersin İçeriği

Gazel ve tarihi gelişimi. Türk edebiyatında gazel (kronolojik süreç). Gazelin biçimsel ve içerik açısından değerlendirilmesi (kuramsal bilgi). Hurûfîlik ve Türkî-i Basit cereyanı. 16. yüzyıla kadar olan süreçten seçilecek örnek gazellerin incelenmesi.

Dersin Amacı

Öğrencilerin şiirsel metinlerle sağlıklı iletişim kurabilemelerine katkı sağlamak. Öğrencilerin bir gazeli çözümleme noktasında bilgi, birikim ve deneyim sahibi olmalarını sağlamak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Derste yararlanılabilecek kaynaklar ve kronoloji.
2 Gazelin biçimsel ve içerik açısından değerlendirilmesi (kuramsal bilgi).
3 Osmanlı Türkçesi, eski Türk edebiyatında yaygın benzetmeler/mazmunlar, aruz, edebî sanatlar. Örnek metinlerden tespitler.
4 Gazelle ilgili beyitlerin incelenmesi.
5 Gazelle ilgili beyitlerin incelenmesi.
6 Örnek makale incelemesi.
7 Örnek makale incelemesi.
8 Uygulama (gazel şerhi).
9 Uygulama (gazel şerhi).
10 Uygulama (gazel şerhi).
11 Uygulama (gazel şerhi).
12 Uygulama (gazel şerhi).
13 Uygulama (gazel şerhi).
14 Uygulama (gazel şerhi).