Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Ömer Saraç Prof. Dr. Bekir Şişman *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Çobanoğlu, Özkul (1999), Halk Bilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri Tarihine Giriş, Ankara, Akçağ Yay. Ekici, Metin (2004), Halk Bilgisi, Ankara, Geleneksel Yay. Goldstein Keneth (1983) Sahada Folklor Derleme Metotları (çev. A. E. Uysal), Ankara, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yay. Krohn, Julius ve Kaarle (1996), Halk Bilimi Yöntemi, Ankara, TDK Yay. Oğuz, Öcal (2000), Türk Dünyası Halk biliminde Yöntem Sorunları, Ankara, Akçağ Yay. Tan, Nail (2003), Folklor (Halk Bilimi) Genel Bilgiler, İstanbul, Kitap Matbaacılık. Türkdoğan, Orhan (2009), Bilimsel Araştırma Metodolojisi, İstanbul, Timaş Yay.<br />

Dersin İçeriği

Folklorun temel kavramları, tarihçesi ve araştırma alanları; etnografik yöntemin gelişimi, alan çalışması teknikleri, gözlem, görüşme, belgeleme süreçleri ve etik ilkeler bu dersin temel içeriğini oluşturur. Öğrenciler halk anlatıları, inançlar, ritüeller, gündelik yaşam pratikleri gibi folklorik malzemeyi etnografik bir yaklaşımla ele almayı öğrenir.

Dersin Amacı

Genel Folklor ve Etnografya bilgileri vererek, öğrencilerin bu konulardaki bilgisini artırmak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Folklor Nedir? Dünyada ve Türkiye’de Folklor Çalışmaları
2 Folklorun Tarihi Yazılı Kaynakları
3 Folklorun Yaşayan insan Kaynakları
4 Maddi Kültür Unsurları ve Etnografya
5 Göçerlik Kültürü ve Karadeniz Bölgesinde Yaylacılık
6 Kemençe ve Kemençeli Âşıklar
7 Uygulamalı Halkbilimi Nedir?
8 Ara sınav
9 Türkiye’de Folklor ve Etnografya Müzeciliği
10 Halk Mutfağı ve Mutfak Araç-Gereçleri
11 Geleneksel El Sanatları
12 Giyim, Kuşam ve Süslenme
13 Halk Mimarisi
14 Somut Olmayan Kültürel Miras Nedir?