Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Jurgen Osterhammel, Niels P. Petersson, Küreselleşmenin Kısa Tarihi: Boyutlar, Süreçler, Dönemler, Küre Yayınları, 2021. Elwood,Wayne, Küreselleşmeyi anlama kılavuzu, Metis Y., İstanbul, 2005. Zygmunt Bauman, Küreselleşme: Toplumsal Sonuçları, 2014. Robertson, Roland, Küreselleşme Toplum kuramı ve küresel kültür, Bilim ve Sanat Y., Ankara 1999. Çoştu, Yakup, Küreselleşme Kapsamında Din, Yüksek Lisans tezi, Samsun 2003. Peter L. Berger ve Samuel P. Huntington, Bir Küre Bin Bir Küreselleşme: Çağdaş Dünyada Kültürel Çeşitlilik, 2003.
Dersin İçeriği
Ders, küreselleşmenin anlaşılmasına yönelik çeşitli teorik yaklaşımları, ve küreselleşmenin dünyada yol açtığı yapısal, kültürel ve ekonomik değişiklikleri kapsayacak bilgilendirmeleri temel alacaktır. Daha sonra küreselleşmenin dinlerle olan karşılıklı etkileşimi dikkate alınacaktır.
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, öğrencileri küreselleşmenin siyasi, ekonomik ve sosyal sonuçlarına yönelik olarak eğitmektir. Tamamlayıcı bir bakış açısı olarak, küresel dünyada dinlerin konumları küreselleşme literatürüyle birlikle incelenecektir.