Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Nazlı Baltacı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1.Catherine Ingram Fogel (Editor), Nancy Fugate Woods (Editor) (2008) Women\\\'s Health Care in Advanced Practice Nursing, Springer publication, New York, 2.Cheryl Kolander (Author), Danny Ballard (Author), Cynthia Chandler (Author), (2010), Contemporary Women\\\'s Health: Issues for Today and the Future, 3rd edition, 2010, Mcgraw-hill Companies, 3.Davila GW (Editor), Ghoneim GM (Editor), Wexner SD (Editor), Çev. Ed. B Seçkin, A Ergen, E Aydur, K İnci (2008), Pelvik Taban Disfonksiyonu Multidisipliner Yaklaşım, Springer, Türkiye Klinikleri, Ortadoğu Reklam ve Tanıtım ޞti., Ankara, 4.Shlomo Raz MD (Author), Larissa V. Rodriguez MD (Author) (2008), Female Urology: Text with DVD, Saunders Elsevier, 3rd ed, UK, 5.Ed. Howard B. Goldman and Sandip P. Vasavada (2007), Female Urology: A Practical Clinical Guide (Current Clinical Urology), Humana Press, New Jersey, 6.Ed. Mark D. Walters MD and Mickey M. Karram MD 2007), Urogynecology and Reconstructive Pelvic Surgery, Mosby Elsevier, Philadelphia, 7.Kerri D. Schuiling (Author), Frances E. Likis (Author) (2006), Women\\\'s Gynecologic Health (Schuiling, Women\\\'s Gynecologic Health), Jones and Barlett?s, UK, 8.Lowdermilk D.L., Perry E.S. (2004), Maternity and Women?s Health Care, Mosby Inc., Philadelphia, 9.Lucas RB (2000). Ürojinekoloji ve Pelvik Relaksasyon, John Hopkins Jinekoloji ve Obstetrik El Kitabı, Ed. NC Lambrou, AN Morse, EE Wallach, Çev.Ed. K. Vicdan, AZ Işık, N Danışman, Atlas Kitapçılık, Ankara, s.227-238, 10.Nell Tharpe, Cind Farley, (2010), Clinical Guidelines For Midwifery & Women\\\'s Health, 3rd ed, Jones & Barlet Publishers, London, 11.Ürojinekoloji ve Pelvik Rekonstruktif Cerrahi. Temel Bilgiler. Ed. Sam Siddeghi, Jeffrey S. Handesty. Çeviri Ed. Prof. Dr. Önay Yalçın, Türkiye Klinikleri, Ankara, 2007.

Dersin İçeriği

Bu ders, alt üriner sistem semptomu olan kadın ve ailesinin fiziksel ve psikososyal bakım gereksinimlerinin bütünsel bir yaklaşımla tanılanması, tedavisi ve rehabilitasyonuna ilişkin bilgi ve uygulamaları kapsar.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, kontinansın geliştirilmesi, sürdürülmesi, alt üriner sistem semptomu olan hasta ve ailesinin değerlendirilmesi, tedavi yöntemleri ve hemşirelik yaklaşımına ilişkin bilgi ve beceri kazanmaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Kadınlarda alt üriner sistem şikayetlerinin ülkemizdeki ve dünyadaki sıklığı ve risk faktörleri, yaşam kalitesine etkisi
2 Alt üriner sistemin yapısı ve işleyişi
3 Alt üriner sistemin semptomları ve sınıflandırılmaları
4 Ürojinekoloji ile ilgili standardize terminoloji
5 Fekal inkontinansın tanımı, epidemiyolojisi, güncel tanı ve tedavi yöntemleri
6 Ürojinekolojide tanı testleri
7 ara sınav
8 Kadında alt üriner sistem sorunlarının konservatif tedavisinde güncel yaklaşımlar
9 Kadında alt üriner sistem sorunlarının konservatif tedavisinde güncel yaklaşımlar
10 Kadında alt üriner sistem sorunlarının cerrahi tedavisinde güncel yaklaşımlar
11 Kadında alt üriner sistem sorunlarının cerrahi tedavisinde güncel yaklaşımlar
12 Alt üriner sistem sorunlarını önleme, sağlıklı yaşam biçimi davranışları
13 Ürojinekolojide kullanılan tamamlayıcı, alternatif tıp uygulamaları
14 Ürojinekolojide malpraktis ve etik konular
15 final