Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Aziz Şişman *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Dale P.F. and McLaughlin J. D.: Land Administration, Oxford University Publications, ISBN 0-19-823390-6, New York, USA, 1999. İnce N. M., (2001), “Elektronik Devlet Kamu Hizmetlerinin Sunulmasında Yeni İmkanlar”, DPT. OECD, (2004), “E-Government: Making Change Happen”, Public Governance and Territoral Development Directorate 4th OECD Symposium on e-Government, Seul, Korea, 2004. World Bank (2005), World Economic Forum, “Global International Technology. Report, 2004–2005”. Aclar A. and Cagdas V.: Real Property Valuation for Engineers, Architects and Specialists, Chamber of Surveying Engineers Publication, ISBN 975-395-551-0, Ankara, Turkey 3194, 3402, 2942 ve 2644 sayılı taşınmaz mülkiyeti ile ilgili kanun metinleri.

Dersin İçeriği

Sonlu olan ve insan faaliyetlerinin temel mekanını teşkil eden yeryüzü parçası arazinin, bireysel ve toplumsal hayattaki önemini belirlenmesi. Kısıtlı olması sebebiyle, yönetim ve organizasyonuna sürdürülebilir bir nitelik kazandırmak için mevcut durumun tespit edilmesi ve gerekli düzenlemeler hakkında tespitler yapılması. Uzun vadeli çözüm önerileri hakkında yeni yaklaşımların araştırılması. Başta bölgesel, ulusal ve küresel ölçekte arazi kaybını önleyici politikaların araştırılması ve gereksinimlerin ortaya konmasıdır.

Dersin Amacı

Kadastro, arazi kayıtları, arazi yönetimine ilişkin temel kavramların öğretilmesi ve Kadastral sistemlerdeki gelişmelerin, yeni araştırma alanlarının ve ulusal-uluslararası politikaların tanıtılması. Kadastro ve imar ilişkilerinin saptanması ve e-devlete geçiş sürecinin kavratılması.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Arazi kaydının tarihçesi
2 Arazi kaydı uygulamaları
3 Mülkiyetin Tescili; Kadastro
4 İmar Plan kademeleri ve imar Planları
5 İmar uygulamaları; parçalı yaklaşım
6 Bütüncül yaklaşım imar uygulamaları
7 Kentsel dönüşüm kavramı
8 Kentsel dönüşüm uygulamaları
9 Arasınav
10 Kırsal arazi düzenlemeleri
11 Taşınmaz değerlemesi kavramı
12 Taşınmaz değerlemesi uygulamaları
13 Sürdürülebilir arazi yönetimi
14 Değerlendirme