Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Açıkgöz, K. Ü. (2014). Aktif Öğrenme. İzmir: Biliş Yayıncılık.
Baerwald, T. J. (2010). Prospects for Geography as an Interdisciplinary Discipline. Annals of the Association of American Geographers 3 (100), 493-501.
Crawford, A., Saul, W., Mathews, S. R. & Makinster, J. (2005). Teaching and Learning Strategies for the Thinking Classroom. NY: The International Debate Education Association.
Nikitina, S. (2006). The Strategies for Interdisciplinary Teaching: Contextualizing, conceptualizing and problem centring. Journal of Curriculum Studies, 38(3), 251-271.
Repko, A. F., Szostak, R. & Phillips Buchberger, M. (2014). Introduction to interdisciplinary studies. Thousand Oaks, CA: SAGE Publications.
Taylor, S. (2018). To understand and be undestood: Facilitating interdisciplinary leraning through the promotion of communicative competence. Journal of Geography in Higher Education 42(1), 126-142.
Zeren-Akbulut, M. G. &Akbulut, D. A. (2018). Türk Tarihinin Öğretimi ve Yazımında Başlıca Meseleler. I. Uluslararası Çağdaş Eğitim ve Sosyal Bilimler Sempozyumu 1(1), 22-25 Kasım/November, Antalya, Türkiye.
Zeren-Akbulut, M. G. (2019). Öğrenmenin Yeni Paradigması/Coğrafya ve Tarih Temelli Konuların Disiplinlerarası Yaklaşımla Öğretimi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
Zeren-Akbulut, M. G. (2019). Coğrafya Dersi Öğretim Programında Kazanımların Seçimi ve Analizi (2. Bölüm), Ü. ESER ÜNALDI (Ed.)., Coğrafya Öğretimi I (s. 25-34). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
Zeren-Akbulut, M. G. (2019). Ders Sonu Öğretmen Gözlem Formu ve Program Amaçlarına Göre Ders Sonu Değerlendirme (7. Bölüm), Ü. ESER ÜNALDI (Ed.)., Coğrafya Öğretimi I (s. 179-195). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
Dersin İçeriği
Bu derste disiplinlerarası çalışmaların analizi kapsamında, modern disiplinlerin ve disiplinlerarası yaklaşımın yükselişi, disiplinlerarası çalışmaların kavramsal çerçevesi, disiplinlerarası çalışmalar için bilişsel araçlar, displinlerarası çalışmaların DNA'sı; disiplinlerarası çalışmalara ilişkin eleştirel düşünme uygulamaları kapsamında, disiplin bakış açıları, iç görüleri, entegrasyon süreçleri ve bu süreçlerin sonuçları hakkında eleştirel düşünme; disiplinlerarası araştırma ve yazma süreçleri kapsamında, disiplinlerarası araştırmalar için yol haritası, ilişkili disiplinlerin belirlenmesi ve probleme ilişkin bilgilerin toplanması, iç görülerin analizi ve sürecin değerlendirilmesi konularının ele alınması planlanmaktadır.
Dersin Amacı
Bu derste, giriş seviyesinde disiplinlerarası derslerde ve tematik programlarda disiplinlerarası çalışmalar için eğiticilere ve öğrencilere kapsamlı bir başlangıç sağlamak, disiplinlerarası çalışan uzmanların kullandığı bilişsel süreci tanıtmak amaçlanmaktadır.
Ek olarak, ulusal ve uluslararası literatür ışığında disiplinlerarası çalışmalarda uygulanan prosedürler incelenmekte; disiplinlerarası öğretim yaklaşımının kavramsal çerçevesinin ve uygulama örneklerinin sunulduğu literatür araştırmasının sosyal bilgiler öğretimi alanında yapılacak olan yeni çalışmalara esin ve bilgi kaynağı olması hedeflenmektedir.