Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Alkan, T. (1979). Siyasal Toplumsallaşma, Siyasal Bilincin Gelişmesinde Ailenin, Okulun ve Toplumsal Sınıfların Etkisi. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
Kaplan, İ. (2019). Türkiye'de Milli Eğitim İdeolojisi ve Siyasal Toplumsallaşma Üzerindeki Etkisi. İstanbul: İletişim Yayınları.
Üstel, F. (2016). Makbul Vatandaşın Peşinde II. Meşrutiyet'ten Bugüne Vatandaşlık Eğitimi. İstanbul: İletişim Yayınları.
Öztan, G. G. (2019). Türkiye'de Çocukluğun Politik İnşası. İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları.
Dersin İçeriği
Toplumsallaşma, Toplumsallaşmada Birincil ve İkincil Gruplar, Siyaset Kavramı, Sosyolojide Siyaset, Siyasal Toplumsallaşma, Siyasal Tutum ve Davranış, Bireyi Siyasete Yönelten Faktörler, Siyasal Toplumsallaşma, Siyasal Toplumsallaşma Kuramları, Siyasal Toplumsallaşmada Evreler (Çocukluk Dönemi, Ergenlik ve Gençlik Dönemi, Olgunluk ve Yaşlılık Dönemi), Siyasal Toplumsallaşma Araçları (Aile, Eğitim – Okul, Arkadaş Grubu ve Çevresi, Teknoloji ve Kitle İletişim Araçları, Din)
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, siyasal toplumsallaşma kavramı çerçevesinde sosyal bir olgu olarak eğitimin, bireylerin siyasal sistemle ilgili görüş, davranış, tutum ve değerlerinin oluşumuna etkisini incelemektir.