Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. İlknur Ayan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Türkiyenin Biyolojik Çeşitliliği (Hafiz Muminjanov ve Alptekin Karagöz, FAO 2019. • Biyolojik Çeşitlilik, Christian Leveque, J-Claude Mounolou, Palme Yay. 2013. • Biyolojik Çeşitlilik ve Çevre Koruma Rehberi, Osman Ketenoğlu ve ark., UNDP 2001. • Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı, Tuna Ekim ve ark., TTKV 2000. • Doğa, Çevre, Ekoloji Necmettin Çepel, Altınkitap Yay.Evi 1992.

Dersin İçeriği

Tarımın temel kaynaklarına (toprak, su, biyolojik çeşitlilik) genel bakış, biyolojik çeşitliliğin tarifi, biyolojik çeşitliliği yaratan ve etkileyen faktörler, dünya ve ülkemizin bitkisel ve hayvansal biyoçeşitliliği, biyoçeşitlilik-gen kaynaklarının zengin olduğu ekosistemlerin (ormanlar, mera, bozkır, step, vs.) ekosistemlerinin incelenmesi, ekosistemlerin oluşum süreçleri ve etkileyen faktörler, ülkemizin doğal gen kaynakları yönünden değerlendirilmesi, dünyadaki önemli gen merkezleri, ülkemizde yer alan mikro gen merkezleri ve bitkisel gen kaynakları çeşitliliği, biyolojik çeşitliliği tehdit eden faktörler, gen kaynaklarının korunması için gerekli önlemler ve uluslararası anlaşmalar ve organizasyonlar, tarımın sürdürülebilirliğinde biyolojik çeşitliliğin rolü, biyolojik çeşitliliğin korunmasında sosya-kültürel faktörlerin etkisi ve yönetimi. Son yıllarda gelişen tarım yaklaşımları (Organik Tarım, Pemakültür, Fukuoma Felsefesi, Biyodinamik Tarım, Agro-Homeopati) incelenecektir.

Dersin Amacı

Tarımın biyolojik çeşitliliği sürdürmedeki rolü ve yeni tarımsal modellerin öğrenilmesi

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Tarımın temel kaynaklarına (toprak, su, biyolojik çeşitlilik) genel bakış, biyolojik çeşitliliğin tarifi,
2 biyolojik çeşitliliği yaratan ve etkileyen faktörler, dünya ve ülkemizin bitkisel ve hayvansal biyoçeşitliliği,
3 biyoçeşitlilik-gen kaynaklarının zengin olduğu ekosistemlerin (ormanlar, mera, bozkır, step, vs) incelenmesi, ekosistemlerin oluşum süreçleri ve etkileyen faktörler,
4 ülkemizin doğal gen kaynakları yönünden değerlendirilmesi,tarımsal ürün çeşitliliği
5 dünyadaki önemli gen merkezleri, ülkemizde yer alan mikro gen merkezleri ve bitkisel gen kaynakları çeşitliliği, gen kaynaklarının korunması için gerekli önlemler ve uluslararası anlaşmalar ve organizasyonlar
6 biyolojik çeşitliliği tehdit eden faktörler, tarımın biyolojik çeşitliliğe etkisi
7 tarımın sürdürülebilirliğinde biyolojik çeşitliliğin rolü,
8 Bitki Sosyolojisi
9 Son yıllarda gelişen tarım yaklaşımları (, Organik Tarım)
10 Son yıllarda gelişen tarım yaklaşımları (Pemakültür, Fukuoma Felsefesi)
11 Son yıllarda gelişen tarım yaklaşımları (Biyodinamil tarım)
12 Son yıllarda gelişen tarım yaklaşımları (Agrohomeopati)
13 Biyolojik çeşitliliğin korunmasında sosya-kültürel faktörlerin etkisi ve yönetimi
14 Çevre koruma, tarım ve biyolojik çeşitlilik ile ilgili ile ilgili yasal mevzuat