Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Türkiyenin Biyolojik Çeşitliliği (Hafiz Muminjanov ve Alptekin Karagöz, FAO 2019.
• Biyolojik Çeşitlilik, Christian Leveque, J-Claude Mounolou, Palme Yay. 2013.
• Biyolojik Çeşitlilik ve Çevre Koruma Rehberi, Osman Ketenoğlu ve ark., UNDP 2001.
• Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı, Tuna Ekim ve ark., TTKV 2000.
• Doğa, Çevre, Ekoloji Necmettin Çepel, Altınkitap Yay.Evi 1992.
Dersin İçeriği
Tarımın temel kaynaklarına (toprak, su, biyolojik çeşitlilik) genel bakış, biyolojik çeşitliliğin tarifi, biyolojik çeşitliliği yaratan ve etkileyen faktörler, dünya ve ülkemizin bitkisel ve hayvansal biyoçeşitliliği, biyoçeşitlilik-gen kaynaklarının zengin olduğu ekosistemlerin (ormanlar, mera, bozkır, step, vs.) ekosistemlerinin incelenmesi, ekosistemlerin oluşum süreçleri ve etkileyen faktörler, ülkemizin doğal gen kaynakları yönünden değerlendirilmesi, dünyadaki önemli gen merkezleri, ülkemizde yer alan mikro gen merkezleri ve bitkisel gen kaynakları çeşitliliği, biyolojik çeşitliliği tehdit eden faktörler, gen kaynaklarının korunması için gerekli önlemler ve uluslararası anlaşmalar ve organizasyonlar, tarımın sürdürülebilirliğinde biyolojik çeşitliliğin rolü, biyolojik çeşitliliğin korunmasında sosya-kültürel faktörlerin etkisi ve yönetimi. Son yıllarda gelişen tarım yaklaşımları (Organik Tarım, Pemakültür, Fukuoma Felsefesi, Biyodinamik Tarım, Agro-Homeopati) incelenecektir.