Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Metin Mutlu Aydın *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Başar Özkan, Akıllı Ulaştırma Teknolojileri Çalıştayı, İdeal Kültür Yayıncılık,İstanbul, 2011. 2. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Akıllı Ulaşım Sistemleri Çalıştayı Bildiriler Kitabı, UDH Bakanlığı Yayınevi, Ankara, 2012. 3. Picone, M., Busanelli, S., Amoretti, M., Zanichelli, F. ve Ferrari, G.-L., Advanced Technologies for Intelligent Transportation Systems, Springer, Basel, 2015. 4.Chowdhury, M., Apon A. ve Dey, K., Data Analytics for Intelligent Transportation Systems, Elsevier, Amsterdam, 2017. 5. Perallos, A., Hernandez-Jayo, U., Zuazola, I. J. G. ve Onieva, E. (Eds.), Intelligent Transport Systems: Technologies and Applications. John Wiley & Sons, New Jersey, 2015. 6. Chowdhury, M. A. ve Sadek, A. W., Fundamentals of Intelligent Transportation Systems Planning. Artech House, Massachusetts, 2003.

Dersin İçeriği

Giriş (Akıllı ulaşım sistemleri hakkında genel bilgiler), Akıllı ulaşım sistemlerinin gelişimi, Ülkemizdeki akıllı ulaşım sistemleri politikaları, Akıllı ulaşım sistemlerinin teorik altyapısı, Akıllı ulaşım sistemlerinin tasarım altyapısı, Ülkemizdeki örnek uygulamalar ve bunların karakteristik özellikleri, Dünya’daki uygulamalar ve bunların karakteristik özellikleri, Akıllı ulaşım sistemlerinin kurulum maliyetleri ve prensipleri, Akıllı ulaşım sistemlerinin işletme maliyetleri ve prensipleri, Akıllı ulaşım sistemlerinin sağladığı ekonomik kazanımlar (ülkesel ve sürücü bazlı), Akıllı ulaşım sistemlerinin mikro ve makro trafik üzerindeki etkileri, Akıllı ulaşım sistemlerinin mikro ve makro trafik üzerindeki etkileri, Akıllı ulaşım sistemlerinin sürücü davranışları üzerindeki etkileri, Akıllı ulaşım sistemlerinin yol güvenliği üzerindeki etkileri, Akıllı ulaşım sistemlerinin performanslarının değerlendirmesi.

Dersin Amacı

Dersin amacı; Akıllı Ulaştırma Sistemlerinin (AUS) teorik altyapısı, ülkemizde ve diğer ülkelerdeki örnek uygulamaları, ekonomik katkıları, trafik ve sürücü davranışı üzerindeki güvenlik etkileri hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Akıllı ulaşım sistemleri hakkında genel bilgiler
2 Akıllı ulaşım sistemleri hakkında genel bilgiler
3 Akıllı ulaşım sistemlerinin gelişimi
4 Intelligent transport systems development
5 Ülkemizdeki akıllı ulaşım sistemleri politikaları
6 Akıllı ulaşım sistemlerinin teorik altyapısı
7 Akıllı ulaşım sistemlerinin teorik altyapısı
8 Akıllı ulaşım sistemlerinin teorik altyapısı
9 Akıllı ulaşım sistemlerinin tasarım altyapısı
10 Akıllı ulaşım sistemlerinin tasarım altyapısı
11 Ara sınav
12 Akıllı ulaşım sistemlerinin kurulum maliyetleri ve prensipleri
13 Akıllı ulaşım sistemlerinin performanslarının değerlendirmesi.
14 Akıllı ulaşım sistemlerinin performanslarının değerlendirmesi