Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Gelman, A., Carlin, J. B., Stern, H. S., Dunson, D. B., Ve Rubin, D. B. (2013). Bayesian Data Analysis (Üçüncü baskı). CRC Press. McElreath, R. (2016). Statistical Rethinking: A Bayesian Course with Examples in R and Stan. CRC Press. Kruschke, J. K. (2015). Doing Bayesian Data Analysis: A Tutorial with R, JAGS, and Stan. Academic Press. Hoff, P. D. (2009). A First Course in Bayesian Statistical Methods. Springer. Gelman, A., & Hill, J. (2006). Data Analysis Using Regression and Multilevel/Hierarchical Models. Cambridge University Press. Kass, R. E., & Raftery, A. E. (1995). Bayes Factors. Journal of the American Statistical Association, 90(430), 773–795.

Dersin İçeriği

Bayesçi çıkarım dersinde, öğrenciler Bayes istatistiğinin karmaşık kavramlarını ve uygulamalarını keşfederler. Temel Bayes prensiplerine dayanarak, bu ders, hiyerarşik modelleme, Markov Zinciri Monte Carlo (MCMC) yöntemleri ve Bayes makine öğrenimi gibi karmaşık konuları ele alarak anlayışın sınırlarını zorlar. Öğrenciler, bilgiyi gerçek dünya senaryolarına uygulayarak ve olasılıksal modelleme ile istatistiksel karar verme becerilerini geliştirerek pratik projelerde yer alırlar. Ders, sadece teorik yönleri değil, aynı zamanda finans, sağlık ve yapay zeka gibi farklı alanlarda pratik uygulamalara vurgu yapar. Katı bir müfredat sayesinde, öğrenciler lisanüstü seviyede Bayesçi çıkarımın zorluklarıyla başa çıkmak için gerekli uzmanlığı kazanır ve karmaşık ve belirsiz ortamlarda bilinçli kararlar vermeleri için gereken araçlarla donatılırlar.

Dersin Amacı

Bayesçi Çıkarım dersinin amacı, öğrencilere istatistiksel modelleme ve belirsizlik içeren problemleri ele almak için Bayes teorisini anlama ve uygulama yetenekleri kazandırmaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Bayesçi çıkarıma giriş. Olasılık teorisi
2 Bayesçi çıkaıma giriş. İstatistiksel dağılımlar ve Maksimum olabilirlik
3 Tek parametreli modeller için Bayesçi çıkarımlar 1
4 Tek parametreli modeller için Bayesçi çıkarımlar 2
5 Normal dağılım için Bayesçi çıkarım
6 Bayes Faktörü ve Hipotez Testleri
7 Arasınav
8 Gibbs örneklemesi ve MCMC
9 Korelasyon ve Regresyon
10 Lineer Modeller
11 Bayesçi Karar teorisine giriş
12 Genelleştirilmiş Linear modeller 1
13 Genelleştrilmiş lineer Modeller2
14 Gerçek veri setleri ile uygulamalar