Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ercümend Ersanlı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

- Ife, Jim (2017). İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet, Ankara: Nika Yayınevi. - Işık, Abdullah (2022). Türkiye'de İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet Yaklaşım ve Uygulama, Ankara: Nobel Yayınevi.

Dersin İçeriği

Bu ders; İnsan hakları kavramının neyi/neleri ifade ettiği ve bu kavramla ilişkili olarak diğer kavramların sunulması,İnsan hakları felsefi temelleri: Aydınlanma düşüncesi ve insan hakları.,İnsan hakları nedir? İnsan hakları ilkeleri nelerdir? Yükümlülükler, kurallar nasıl işler? Kuralları ve sınırlamaları kimler koyar? Kimler izler?,Birleşmiş Milletler Sistemi ve Temel belgeler. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Medeni ve siyasal Haklar Uluslararası sözleşmesi. Ekonomik, sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası sözleşmesi. Her Türlü Irk Ayrımcılığının ortadan Kaldırılması Uluslararası sözleşmesi. Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın ortadan Kaldırılması sözleşmesi. Çocuk Hakları sözleşmesi.,Tüm Göçmen İşçilerin ve Aile Fertlerinin Haklarının Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme. Herkesin Zorla Kaybedilmeye Karşı Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme. Engellilerin Haklarına Dair Sözleşme,Temel Belgeler II. İşkence ve Diğer Zalimce, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezalandırmanın Önlenmesi Sözleşmesi.,Ayrımcılık yasağı ve insan hakları ve sosyal hizmet,Yaşama ve kişisel bütünlük hakları,Kadınların ulusal ve uluslar arası hukuktaki yeri ve hakları.,Yoksulluk ve insan hakları, hakların sınırları.,İnsan hakları, sosyal haklar, Türkiye'deki durum,Türkiye'de ve dünyada insan hakları kavramı tartışmaları,Türkiye'de insan haklarının ihlaline karşı alınacak önlemler,İnsan hakları ve sosyal hizmete dair gelecek öngörüleri; konularını içermektedir.

Dersin Amacı

Bu derste öğrencilerin; insan hakları kavramının tarihsel gelişimini öğrenmesi, insan hakları sözleşmelerine dair bilgi edinmesi, birinci, ikinci, üçüncü kuşak insan haklarını öğrenerek sınıflandırabilmesi, insan hakları ihlallerine karşı duyarlı olabilmesi, insan haklarının sosyal hizmet mesleğinin neden temelini oluşturduğunu kavrayarak sosyal hizmet uygulamalarının insan hakları odağında nasıl gerçekleştirildiğini kavraması amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş
2 İnsan Hakları Düşüncesinin Gelişimi
3 Hak ve Adalet Kavramı
4 Etik İlkeler Olarak İnsan Hakları
5 İnsan Onuru ve İnsan Hakları Kavramı
6 Devlet ve İnsan Hakları
7 Hak Çeşitleri ve Hak Sınıflamaları
8 İnsan Hakları Belgeleri 1
9 İnsan Hakları Belgeleri 2
10 İnsan Haklarının Uluslararası Boyutları
11 İnsan Haklarına Yönelik Tehditler
12 İnsan Haklarını Koruma Mekanizmaları
13 Türkiye ve İnsan Hakları
14 İnsan Hakları Mesleği olarak Sosyal Hizmet